Dexter Fletcher
Data urodzenia: 1966-01-31
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Dalia Ibelhauptaite (od 1997)

Biografia:
Dexter Fletcher jest z pochodzenia Brytyjczykiem. Urodził się 31 stycznia 1966 roku w Północnym Londynie. Ma dwóch starszych braci: Steve'a i Grahama. Ukończył szkołę Creighton (obecnie Fortismere) w Muswell Hill. Debiutował na dużym ekranie jako siedmioletnie dziecko w komedii "Steptoe and Son Ride Again" [1973]. Trzy lata później wystąpił w komedii kryminalnej Alana Parkera "Bugsy Malone" [1976] z Jodie Foster. W wieku dwudziestu lat został zaangażowany przez słynnego angielskiego malarza i reżysera Dereka Jarmana, u którego zagrał postać tytułowego młodego niepokornego i kontrowersyjnego włoskiego malarza okresu baroku w dramacie biograficznym "Caravaggio" [1986]. Gdy miał 11 lat pojawił się po raz pierwszy na scenie Aldwych Theatre w spektaklu szekspirowskim "Sen nocy letniej" jako Cobweb. Następnie związany był z teatrami: Crucible Theatre (1980), Aldwych Theatre (1980, 1981), Glyndebourne Opera (1981), Barbican Theatre (1982), Pit (1982), Lyric Hammersmith (1982), Royal Shakespeare Theatre (1984), Newcastle Theatre Royal (1985), Lyric Studio (1986, 1997), Old Red Lion Theatre (1994), Cottesloe Theatre (1995), Theatre Royal Haymarket (2004). Prywatnie jego żoną była Litwinka Dalia Ibelhauptaite, która również była związana z teatrem i reżyserią operową.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Przywódca SWAT (gościnnie)
4.0 2010 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.8
Wyklęci
Misfits
2009 Mike (gościnnie)
6.8
Kopignaty
Bonekickers
2008 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.6 2006 Przywódca SWAT (gościnnie)
8.3
Królowa dziewica
Virgin Queen, The
2005 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.3 2002 Przywódca SWAT (gościnnie)
8.7
Kompania braci
Band of Brothers
2001 Sierżant John Martin
7.0 1999 Przywódca SWAT (gościnnie)
8.3
Porachunki
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
1998 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.5
Człowiek, który wiedział za mało
Man Who Knew Too Little, The
1997 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.5 1996 Przywódca SWAT (gościnnie)
8.3
Piątka detektywów
Famous Five, The
1996 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.0 1991 Przywódca SWAT (gościnnie)
5.1
Podwójna obsesja
Sueño del mono loco, El
1990 Przywódca SWAT (gościnnie)
6.7 1988 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.1 1986 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.1
Gotyk
Gothic
1986 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.4
Bunt na Bounty
Bounty, The
1984 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.6 1984 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.2 1982 Przywódca SWAT (gościnnie)
7.9
Człowiek słoń
Elephant Man, The
1980 Przywódca SWAT (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Dexter Fletcher filmy Dexter Fletcher najlepsze filmy Dexter Fletcher zdjęcia Dexter Fletcher galeria Dexter Fletcher biografia Dexter Fletcher nominacje Dexter Fletcher nagrody i wyróżnienia Dexter Fletcher filmografia Dexter Fletcher aktor Dexter Fletcher reżyser Dexter Fletcher scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.