Zygmunt Zintel
Data urodzenia: 1911-04-02
Miejsce urodzenia: 1990-09-30
Stan cywilny: Warszawa, Rosja (obecnie Polska)

Biografia:
Popularny aktor teatralny, filmowy, telewizyjny, pedagog. Karierę rozpoczął w teatrze już przed wojną. Po zakończeniu II Wojny Światowej, po powrocie z wojska, podjął pracę teatrach w Warszawie, Poznaniu i Łodzi, gdzie później osiadł na stałe. Powoli, w latach pięćdziesiątych odchodził od pracy w teatrze na korzyść kariery filmowej. Zagrał ponad 100 ról filmowych, głównie drugoplanowych, ze względu na warunki psycho-fizyczne często obsadzany był, jako czarny charakter, w rolach podejrzanych, drobnych rzezimieszków, ale połowa jego ról to także te komediowe. Wystąpił w najbardziej znanych serialach lat 60-tych: "Stawka większa niż życie", "Czterej Pancerni i Pies". Zmarł w Łodzi w roku 1990.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.5 1985 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.6 1983 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.1 1983 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.6 1982 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
8.2 1982 Hnat
6.2 1981 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.9 1980 Szynkarz Malinowski (gościnnie)
6.7 1978 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.8 1978 Pan Aleksander, sąsiad z psem (gościnnie)
7.5 1977 Adwokat Krzeszowskiej (gościnnie)
7.4 1977 Poprzedni administrator Serbinowa (gościnnie)
7.8 1976 Właściciel wypożyczalni sukien i garniturów
7.6 1976 Żachlewicz, rządca hrabiego Żwirskiego (gościnnie)
7.5 1975 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.2 1974 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.1 1974 Pasturczyk
7.4 1974 Pan Henio, były dróżnik (gościnnie)
7.1 1974 Dozorca Kwaśniak (gościnnie)
6.8 1973 Olchowiak, strażnik w bazie (niewymieniony w czołówce)
6.9 1972 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.8 1972 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.8 1972 Pan Józef (głos) (niewymieniony w czo
6.3 1970 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.7 1969 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
8.0 1966 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.8 1966 Hipollit Kwass
7.2 1965 Ernest Malczyk (gościnnie)
7.0 1964 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.4 1963 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
5.2 1963 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
5.9 1962 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
8.0 1961 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.4 1961 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
8.3 1959 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.7 1958 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.6 1957 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
7.4 1957 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.9 1956 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
8.1 1956 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.2 1956 Mundek
6.7 1955 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
6.9 1954 Detektyw(niewymieniony w czołówce)
4.3 1953 Detektyw(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zygmunt Zintel filmy Zygmunt Zintel najlepsze filmy Zygmunt Zintel zdjęcia Zygmunt Zintel galeria Zygmunt Zintel biografia Zygmunt Zintel nominacje Zygmunt Zintel nagrody i wyróżnienia Zygmunt Zintel filmografia Zygmunt Zintel aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.