Željko Ivanek
Data urodzenia: 1957-08-15
Miejsce urodzenia: Lublana, Jugosławia (obecnie Słowenia)

Biografia:
Zeljko Ivanek jest amerykańskim aktorem urodzonym w stolicy Słowenii - Lubljanie. W 2008 roku zdobył nagrodę Emmy za rolę Ray'a Fiske w serialu "Damages". W wieku trzech lat Ivanek wyjechał z rodzicami do Stanów Zjednoczonych. W 1978 ukończył Uniwersytet Yale, następnie uczęszczał do London Academy of Music and Dramatic Art. Debiutował na nowojorskich scenach na Brodway'u w 1981 roku. Trzykrotnie był nominowany do amerykańskiej nagrody Tony Award (odpowiednik Oscara w branży teatralnej). Zeljko Ivanek jest znany głównie jako pierwsze bądź drugoplanowy aktor serialowy, pojawia się również w filmach jak i nieustannie grywa w sztukach teatralnych. Pierwszoplanowe role przypadły Ivankowi w produkcjach telewizyjnych: "Damages", "Oz" , "Homicide: Life on the Street" oraz "John Adams". Można było zobaczyć aktora także w serialu "24 godziny". W przeszłości pojawiał się gościnnie w pojedyńczych odcinkach różnych seriali : "Ally McBeal", "Kości" (Bones), "CSI Las Vegas", "Ostry dyżur", "Prawo i porządek", "Z archiwum X". W najnowszym serialu HBO "True blood" zagrał mrocznego szefa wszystkich wampirów. Do niego również należał ostatnio niemalże cały odcinek "Dr House", gdzie jako zdesperowany pacjent próbował wymusić diagnozę wymachując bronią palną.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Jason (gościnnie)
7.3 2012 Jason (gościnnie)
7.3 2012 Jason (gościnnie)
6.5
Dziedzictwo Bourne'a
Bourne Legacy, The
2012 Dr Donald Foite
7.4 2012 Adam Engell
10.0
Siedmiu psychopatów
Seven Psychopaths
2012 Paulo
7.3 2010 Jason (gościnnie)
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Magister (gościnnie)
8.4 2008 Jason (gościnnie)
7.8
Mentalista
The Mentalist
2008 Dr Linus Wagner (gościnnie)
8.0
Układy
Damages
2007 Jason (gościnnie)
7.3
Herosi
Heroes
2006 Danko (gościnnie)
8.3 2006 Jason (gościnnie)
7.6 2005 Jason (gościnnie)
7.7
Kości
Bones
2005 Carl Decker (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Jason (gościnnie)
7.5
Zagubieni
Lost
2004 Edmund Burke (gościnnie)
8.1
Dotyk zła
Touching Evil
2004 Jason (gościnnie)
8.0
Dowody zbrodni
Cold Case
2003 Jason (gościnnie)
8.0 2002 Jason (gościnnie)
7.5 2001 Jason (gościnnie)
7.6
Jordan
Crossing Jordan
2001 Jason (gościnnie)
8.1
Zawód glina
Job, The
2001 Jason (gościnnie)
8.0
Tańcząc w ciemnościach
Dancer in the Dark
2000 Jason (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Andrew Melton (gościnnie)
6.8
Adwokat
Civil Action, A
1998 Jason (gościnnie)
7.9 1997 Jason (gościnnie)
6.1 1997 Jason (gościnnie)
7.0
Ochrona absolutna
Total security
1997 Jason (gościnnie)
6.5 1997 Jason (gościnnie)
7.9
Gracze
Players
1997 Jason (gościnnie)
7.5 1997 Jason (gościnnie)
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Jason (gościnnie)
8.2
Oz
1997 Jason (gościnnie)
8.2
Oz
1997 Jason (gościnnie)
7.5
Sztorm
White Squall
1996 Jason (gościnnie)
5.8 1996 Jason (gościnnie)
0.0 1995 Jason (gościnnie)
6.8 1993 Jason (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993 Roland Fuller / Dr Arthur Grable (gościnnie)
5.7 1986 Jason (gościnnie)
7.7
Słońce też wschodzi
Sun Also Rises, The
1984 Jason (gościnnie)
7.1 1982 Jason (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Željko Ivanek filmy Željko Ivanek najlepsze filmy Željko Ivanek zdjęcia Željko Ivanek galeria Željko Ivanek biografia Željko Ivanek nominacje Željko Ivanek nagrody i wyróżnienia Željko Ivanek filmografia Željko Ivanek aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.