Zbigniew Zapasiewicz
Data urodzenia: 1934-09-13
Miejsce urodzenia: 2009-07-14
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Utalentowany polski aktor, reżyser, pedagog. W latach 1951-1952 studiował na wydziale chemii Politechniki Warszawskiej. W 1956 r. ukończył warszawską PWST. W tym samym roku debiutował rolą Galois w "Ostatniej nocy" wg L. Infelda w Teatrze Młodej Warszawy, gdzie grał do 1959 r. Grał również na scenach teatrów: Współczesnego, Dramatycznego, Powszechnego. Na ekranie zadebiutował w 1963 r. Wystąpił między innymi w filmach K.Zanussiego, E. Żebrowskiego, A. Wajdy, J. Zaorskiego i in. Od 1987 roku jest profesorem w PWST w Warszawie.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2003 Piwnicki (gościnnie)
7.2 2001 Józef Piłsudski
7.3 2000 (narrator)
6.5 1999 Mecenas
7.0 1998 Minister obrony narodowej
6.4 1993 Krytyk Przywilej
7.6
Psy
1992 Senator Wencel, przewodniczący komisji weryfikacyjnej
8.0 1988 Piłat
8.1 1987 Przewodniczący komisji adwokackiej
6.9 1986 Michał Barczewski
6.5 1985 Urzędnik
7.4
Imperatyw
Imperativ
1982 Psychiatra
7.9 1982 Doktor Wiktor Lewen
8.2 1981 Adam (w wersji pierwszej)
6.6
Z dalekiego kraju
From a Far Country
1981 Mieczysław Kotlarczyk
7.3 1980 Ojciec Leona
6.4 1979 Paweł Junoszyc
7.9 1978 Jerzy Michałowski
7.8 1978 Doktor Rygier
7.8 1978 Doktor Rygier
7.3 1977 Ojciec Rudego
7.4 1977 Tyssowski Jan Józef
7.5 1977 Aktor Rossi (gościnnie)
7.8 1976 Docent Jakub Szelestowski
5.9 1975 Jan II Kazimierz
7.3 1975 Kessler
7.7 1974 Kessler
6.2 1973 Gość
6.8 1972 Adam Małecki
6.8 1965 Ojciec
6.4 1964 Kapitan Kres

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zbigniew Zapasiewicz filmy Zbigniew Zapasiewicz najlepsze filmy Zbigniew Zapasiewicz zdjęcia Zbigniew Zapasiewicz galeria Zbigniew Zapasiewicz biografia Zbigniew Zapasiewicz nominacje Zbigniew Zapasiewicz nagrody i wyróżnienia Zbigniew Zapasiewicz filmografia Zbigniew Zapasiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.