Zbigniew Zamachowski
Data urodzenia: 1961-07-17
Miejsce urodzenia: Brzeziny, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Anna Komornicka (rozwód); 2. Aleksandra Justa, 4 dzieci: Marysia (ur. 1995), Antek (ur. 1997), Tadeusz (ur. 2000) i Bronisława (ur. 2002)

Biografia:
Utalentowany aktor, autor muzyki i tekstów piosenek. Jest absolwentem technikum ekonomicznego i szkoły muzycznej, w 1985 roku ukończył Wydział Aktorski PWSFiT w Łodzi. Jeden z najpopularniejszych aktorów swojego pokolenia. Grał między innymi w filmach Kazimierza Kutza ("Pułkownik Kwiatkowski", "Zawrócony", "Sława i chwała"), Krzysztofa Kieślowskiego ("Dekalog 10", "Trzy kolory: Biały") oraz Andrzeja Wajdy, Jacka Borowskiego, Macieja Wojtyszki, Filipa Bajona i Wojciecha Marczewskiego. Jego debiut w filmie to wspaniała rola Ryśka w "Wielkiej majówce" Krzysztofa Regulskiego z 1981 roku. Jest laureatem licznych nagród, zarówno polskich ( Wiktory'93 i '96, Złota Kaczka'93, Nagroda Bardiniego'97) jak i zagranicznych. W latach 1985-97 występował w Teatrze Studio w Warszawie. Obecnie pracuje w Teatrze Narodowym.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.5 2012 sierżant Włodzimierz Nowak
6.8
Shrek Forever
Shrek Forever After
2010 (polski dubbing) (narrator)
3.5 2010 (polski dubbing) (narrator)
8.3 2010 (polski dubbing) (narrator)
6.2
Muminki w pogoni za kometą
Muumi ja punainen pyrstötähti
2010 (polski dubbing) (narrator)
5.5 2009 (polski dubbing) (narrator)
6.4 2009 (polski dubbing) (narrator)
6.4 2008 (polski dubbing) (narrator)
6.7
Shrek Trzeci
Shrek the Third
2007 (polski dubbing) (narrator)
7.4
Ratatuj
Ratatouille
2007 (polski dubbing) (narrator)
5.1 2006 (polski dubbing) (narrator)
6.5
Wróżby kumaka
Unkenrufe
2005 (polski dubbing) (narrator)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 (polski dubbing) (narrator)
5.4 2003 (polski dubbing) (narrator)
4.5 2003 (polski dubbing) (narrator)
6.7 2003 (polski dubbing) (narrator)
5.3 2002 (polski dubbing) (narrator)
3.8 2001 (polski dubbing) (narrator)
7.0 2001 (polski dubbing) (narrator)
6.3 2001 (polski dubbing) (narrator)
6.2 2000 (polski dubbing) (narrator)
6.8 2000 (polski dubbing) (narrator)
7.0 2000 (polski dubbing) (narrator)
7.5
Kiedy noce robią się długie
Når nettene blir lange
2000 (polski dubbing) (narrator)
7.0
Dowód życia
Proof of Life
2000 (polski dubbing) (narrator)
7.3 2000 (polski dubbing) (narrator)
6.1 1999 (polski dubbing) (narrator)
6.5 1999 (polski dubbing) (narrator)
7.0 1998 (polski dubbing) (narrator)
6.1 1997 (polski dubbing) (narrator)
6.3 1997 (polski dubbing) (narrator)
6.9 1997 (polski dubbing) (narrator)
7.4 1997 (polski dubbing) (narrator)
7.4 1996 (polski dubbing) (narrator)
8.0 1996 (polski dubbing) (narrator)
6.8 1995 (polski dubbing) (narrator)
7.4 1995 (polski dubbing) (narrator)
8.0 1994 (polski dubbing) (narrator)
8.0 1993 (polski dubbing) (narrator)
5.4 1993 (polski dubbing) (narrator)
5.8 1991 (polski dubbing) (narrator)
6.3 1991 (polski dubbing) (narrator)
7.9 1990 (polski dubbing) (narrator)
7.8 1990 (polski dubbing) (narrator)
7.8 1990 (polski dubbing) (narrator)
6.1 1989 (polski dubbing) (narrator)
8.6 1989 (polski dubbing) (narrator)
8.0 1988 (polski dubbing) (narrator)
7.1 1987 (polski dubbing) (narrator)
7.7 1987 (polski dubbing) (narrator)
5.6 1986 (polski dubbing) (narrator)
6.7 1986 (polski dubbing) (narrator)
7.7 1986 (polski dubbing) (narrator)
6.7 1986 (polski dubbing) (narrator)
8.2 1985 (polski dubbing) (narrator)
6.6 1983 (polski dubbing) (narrator)
8.2 1982 (polski dubbing) (narrator)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zbigniew Zamachowski filmy Zbigniew Zamachowski najlepsze filmy Zbigniew Zamachowski zdjęcia Zbigniew Zamachowski galeria Zbigniew Zamachowski biografia Zbigniew Zamachowski nominacje Zbigniew Zamachowski nagrody i wyróżnienia Zbigniew Zamachowski filmografia Zbigniew Zamachowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.