Wojciech Siemion
Data urodzenia: 1928-07-30
Miejsce urodzenia: 2010-04-24
Stan cywilny: Krzczonów, Polska

Biografia:
Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów teatralnych i filmowych. W latach 1947 - 1950 studiował na Wydziale Prawa lubelskiego UMCS. W tym samym czasie uczęszczał na zajęcia Studia Dramatycznego Karola Borowskiego. W 1951 r. ukończył warszawską PWST. Od tamtej pory występuje głównie na scenach warszawskich. Od 1972 r. jest związany z teatrem "Stara Prochownia", którego jest założycielem i dyrektorem. W latach 60. występował w STS-ie a później w kabarecie "Pod Egidą". Jest wielkim popularyzatorem kultury wsi. W 1979 r. doprowadził do otwarcia we wsi Petrykozy Wiejskiej Galerii Sztuki. Wojciech Siemion jest także długoletnim wykładowcą warszawskiej PWST.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.6 2009 AL-owiec Władek
5.1 2006 Leon, ojciec Urszuli
5.8 2002 Maciejunio, służący Wielosławskich (gościnnie)
5.6 2001 Maciejunio
5.7 1999 listonosz
6.6
Niemcy
Germans
1997 Juryś
6.0 1995 Gozdek
6.7 1994 Gierula, kuzyn Dumowiczowej (gościnnie)
5.7 1993 Dyrektor teatru
7.1 1991 Gozdek
8.3 1983 Inżynier Dominek
6.1 1981 Naczelnik
7.8
Dom
1980 Pszczelarz (gościnnie)
7.7 1978 Badylarz "wynajmujący" ciężarówkę
6.8 1978 Profesor Zbigniew Radosz, kolega pana Arkadiusza
7.7 1974 Wilczek
7.8 1974 Dyrektor szkoły
7.3 1974 Kapral Wojciech Naróg
7.6 1972 Pracownik urzędu śledczego
6.4 1970 Dziobała
7.4 1969 Kapral Wojciech Naróg
6.8 1968 Kapral Wojciech Naróg
6.8 1966 Jaszczołt, kapitan MO
7.7 1965 Wychowawca Pawła (gościnnie)
8.0 1965 Artysta
6.8 1965 Listonosz
7.6 1964 Hans, pijany żołnierz niemiecki
7.2 1964 Działacz partyjny
6.2 1963 Kapral Naróg
5.7 1962 Sygnalista Jan Duś
5.7 1960 Koszałek
8.1 1957 Porucznik Marianek (nowela "Ostinato - Lugubre")
6.6 1953 Bronek, członek zespołu pieśni i tańca ze Złocieńca
6.5 1953 Syn Kubali
5.2 1951 Wiejski chłopak

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Wojciech Siemion filmy Wojciech Siemion najlepsze filmy Wojciech Siemion zdjęcia Wojciech Siemion galeria Wojciech Siemion biografia Wojciech Siemion nominacje Wojciech Siemion nagrody i wyróżnienia Wojciech Siemion filmografia Wojciech Siemion aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.