Włodzimierz Bednarski
Data urodzenia: 1935-03-27
Miejsce urodzenia: Leszno, Polska

Biografia:
Świetny aktor teatralny i filmowy, jak również dubbingujący filmy fabularne i rysunkowe (Pogoda dla bogaczy, Ja Klaudiusz, Simpsonowie, Flinstonowie); spędził przy mikrofonie prawie 40 lat. Ukończył Państwową Wyższą Szkołę  Teatralną w Warszawie w 1959 roku. Pracował m.in w teatrach: im. St. Jaracza w Olsztynie (1959-62), Polskim w Bydgoszczy (1962-63), Dramatycznym w W-wie (1990-92).Szczecinie (1963-69), Popularnym w W-wie (1981-90) i Szwedzka 2/4 w Warszawie.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.2 2009 Fresno Bob (polski dubbing)
4.8 2009 (polski dubbing)
5.3
Power Rangers – Furia Dżungli
Power Rangers Jungle Fury
2008 Mistrz Finn / Głos z szafy (odc. 14) / Grizzaka (polski dubbing)
7.4 2007 Kwaśny Ron (polski dubbing)
6.2
Przygody Sary Jane
Sarah Jane Adventures, The
2007 Sir Alistair Gordon Lethbridge-Stewart (polski dubbing)
6.9
Zagroda według Otisa
Back at the Barnyard
2007 Farmer (polski dubbing)
6.2
Miejskie szkodniki
Urban Vermin
2007 Karczek (polski dubbing)
8.4
Tropiciele zagadek
Busytown Mysteries (Hurray for Huckle!)
2007 (głos) (polski dubbing)
7.5 2007 Kurator Gorman / Gilbert Gibson (polski dubbing)
5.7
Kudłaty i Scooby Doo na tropie
Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!
2006 Szef klubu (polski dubbing)
9.0
Rozgadana farma
Potlach
2006 (polski dubbing)
7.0
Nie ma to jak hotel
Suite Life of Zack and Cody, The
2005 Tata London (polski dubbing)
8.0
Awatar: Legenda Aanga
Avatar: The Last Airbender
2005 Tyro / Ojciec Haru (polski dubbing)
6.3 2005 Donovan Grand Smith (polski dubbing)
6.6
Podwójne życie Jagody Lee
Life and Times of Juniper Lee, The
2005 Facet, który zbudził mumię (polski dubbing)
5.5 2005 Santa (polski dubbing)
7.5
Kaczor Dodgers
Duck Dodgers
2003 Marsjanin (polski dubbing)
6.1
Legenda Nezha
Legend of Nezha, The
2003 Mistrz Wen (polski dubbing)
7.3
Co nowego u Scooby'ego?
What's New Scooby-Doo?
2002 (polski dubbing)
6.7
Słoń Benjamin
Benjamin Blümchen
2002 Burmistrz (polski dubbing)
7.6
Pan Andersen opowiada
FairyTaler, The
2002 (polski dubbing)
7.7
Mroczne przygody Billy'ego i Mandy
Grim Adventures of Billy & Mandy, The
2001 Brodziastom – Król Karłów / Odyn / Fred Flintston / Policjant (polski
5.1 2001 Ransik (polski dubbing)
6.8
Cafe Myszka
House of Mouse
2001 Pete (polski dubbing)
5.0
Kubusiowe opowieści
Book of Pooh, The
2001 Sowa (polski dubbing)
7.4
Liga Sprawiedliwych
Justice League
2001 Chuck Sinanni (polski dubbing)
7.3 2000 Kozak nad Dnieprem
8.4
Sztruksik
Corduroy
2000 (polski dubbing)
7.3
Chojrak - tchórzliwy pies
Courage, the Cowardly Dog
1999 Lekarz / Generał / Policjant / Burmistrz (polski dubbing)
6.8
Jam łasica
I Am Weasel
1999 (polski dubbing)
7.9 1999 Profesor / Henry (polski dubbing)
7.2
SpongeBob Kanciastoporty
SpongeBob SquarePants
1999 Syrenaman (polski dubbing)
7.1
Dawno temu w trawie
Bug's Life, A
1998 Rządca (polski dubbing)
8.0
Szalony Jack, pirat
Mad Jack the Pirate
1998 Bóstwo Błękitnego Karbunkulu (polski dubbing)
7.1
Eerie, Indiana: Inny Wymiar
Eerie, Indiana: The Other Dimension
1998 Pan Piasku (polski dubbing)
7.2
Srebrny Surfer
Silver Surfer, The
1998 Krilar (polski dubbing)
3.2
Zły pies
Bad Dog
1998 Ojciec (polski dubbing)
6.7
Pippi
Pippi Longstocking
1998 Burmistrz (polski dubbing)
5.0 1998 Mojżesz (polski dubbing)
6.3
Atomówki
Powerpuff Girls, The
1998 Szef policji (polski dubbing)
7.6 1997 Odyn (polski dubbing)
7.4
Księżniczka Sissi
Princess Sissi
1997 Maks (polski dubbing)
6.9
Przygody Olivera Twista
Nouvelles aventures d'Oliver Twist, Les
1997 (polski dubbing)
7.2
Kacza paczka
Quack Pack
1996 (polski dubbing)
7.2 1996 Wujek Trąbeczki (polski dubbing)
7.6
Pinky i Mózg
Pinky and the Brain
1995 (polski dubbing)
7.1
Maska
Mask, The
1995 Pretorius / Święty Mikołaj w areszcie (polski dubbing)
7.6
Timon i Pumba
Timon and Pumbaa
1995 Smok / Gość #2 / Lokaj (polski dubbing)
5.2 1995 Jubiler (gościnnie)
7.3
Nowe przygody Madeline
New Adventures of Madeline, The
1995 (polski dubbing)
6.7 1995
7.1 1994 Arthur Dearborn / Sunturion / Walter Stark (polski dubbing)
6.7
Nowe przygody Arsena Lupin
Nouveaux Exploits d'Arsene Lupin, Les
1993 Policjant w Wieliczce
7.0
Podróż do serca świata
Journey to the Heart of the World
1993 (polski dubbing)
7.3
Animaniacy
Animaniacs
1993 Rasputin (polski dubbing)
7.0
Goofy i inni
Goof Troop
1992 Lekarz / Taksówkarz (polski dubbing)
8.8
Świat królika Piotrusia i jego przyjaciół
World of Peter Rabbit and Friends, The
1992 (polski dubbing)
6.8
W 80 marzeń dookoła świata
Around the World in Eighty Dreams
1992 (polski dubbing)
9.0 1992 głosy postaci anim.
7.4
Powrót do przyszłości
Back to the Future
1991 (polski dubbing)
6.8 1991 Generał LWP w restauracji hotelu "Monopol" (gościnnie)
6.8 1991 Burmistrz (polski dubbing)
8.3
Zwariowane Melodie
Merrie Melodies: Starring Bugs Bunny and Friends
1990 Kogut (polski dubbing)
7.6
Super Baloo
TaleSpin
1990 Pan Grzmot / Jeden z oficerów Sher Kahna
7.5
Przygody Animków
Tiny Toon Adventures
1990 (polski dubbing)
7.7
Drużyna RR
Chip 'n Dale Rescue Rangers
1989 Jack Rockfor (polski dubbing)
8.0 1988 Szef sali w Domu Miasojedowa
7.2 1988 Generał Mech
7.9
Nowe przygody Kubusia Puchatka
New Adventures of Winnie the Pooh, The
1988 Pan Sowa (polski dubbing)
6.5 1988 Właściciel willi wynajmowanej przez Hellera (gościnnie)
7.2
Denver, ostatni dinozaur
Denver, the Last Dinosaur
1988 Handlarz z Plutona / Jeden z rabujących świątynię Majów (polski dubbi
7.6 1988 Prokurator Pitera
7.7
Kacze opowieści
DuckTales
1987 (polski dubbing)
8.2 1987 (gościnnie)
6.3 1986 Adolf, ojciec Róży
7.1 1986 Nowakowski, dyrektor krakowskiej telewizji
7.7 1986 Sędzia
7.0 1986 Inżynier Stawicki, ojciec Jerzego
5.8
Dennis Rozrabiaka
Dennis the Menace
1986 George Wilson (polski dubbing)
7.8
Gumisie
Gummi Bears, The
1985 Książe Ightorn (polski dubbing)
7.2
Yogi, łowca skarbów
Yogi's Treasure Hunt
1985 Dick Dastardly (polski dubbing)
6.9 1985 Miles Mayhem (polski dubbing)
6.6
Guziczek
Yume no Hoshi no Button Nose
1985 (polski dubbing)
4.4 1984 Pasażer w kolejce do odprawy celnej
7.5 1984
7.8 1983 Tajniak aresztujący Klarę
6.8 1983 Franek Głębiak
8.3 1983 Pacjent w szpitalu odmawiający zgody na operację (gościnnie)
7.6 1982 Dowódca oddziału powstańczego(gościnnie)
8.2 1982 Saper
7.8 1982 Oficer, członek Komitetu Narodowego Polskiego (niewymieniony w czołów
7.5
Dookoła świata z Willim Fogiem
Vuelta al mundo de Willy Fog, La
1981 Komisarz Policji / Kowboj I (wersja VCD) (polski dubbing)
8.1
Smerfy
Smurfs
1981 Ojciec Czas / Duch Sędziego / Pirat (polski dubbing)
7.9 1980 Sędzia zapasów w cyrku
7.8
Dom
1980 Omawiający zagranicznym dziennikarzom plan odbudowy Warszawy / Bednarski, dyrektor WFD
6.2 1980
7.3 1979 Major Herman von Drose (gościnnie)
7.6 1979
5.7 1978 Doktor Edwin Gebhardt(gościnnie)
7.8
Był sobie człowiek
Était une fois... l'homme, Il
1978 (polski dubbing)
6.8
Kapitan Grotman
Captain Caveman and the Teen Angels
1977 (polski dubbing)
8.2
Ja, Klaudiusz
I, Claudius
1976 Karaktakus / Gratus / Marek Agryppa / Attyk (polski dubbing)
8.4
Detektyw Pchełka na tropie
Inch High, Private Eye
1973 Finkerton (polski dubbing)
7.4
Przygody Pinokia
Kashi no ki Mokku
1972 (wersja amerykańska) (polski dubbing)
8.4
Królowa Elżbieta
Elizabeth R
1971 Tyrwhit (polski dubbing)
7.4
Szalone wyścigi
Wacky Races
1968 Dick Dastardly (polski dubbing)
7.0
Jetsonowie
Jetsons, The
1962 (polski dubbing)
7.5
Flintstonowie
Flintstones, The
1960 Fred Flintstone (polski dubbing)
6.7 1959 (polski dubbing)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Włodzimierz Bednarski filmy Włodzimierz Bednarski najlepsze filmy Włodzimierz Bednarski zdjęcia Włodzimierz Bednarski galeria Włodzimierz Bednarski biografia Włodzimierz Bednarski nominacje Włodzimierz Bednarski nagrody i wyróżnienia Włodzimierz Bednarski filmografia Włodzimierz Bednarski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.