Władysław Kowalski
Data urodzenia: 1936-02-24
Miejsce urodzenia: Żurawce, Polska

Biografia:
Wybitny polski aktor teatralny i filmowy. W 1959 roku został absolwentem warszawskiej PWST. W tym samym roku zadebiutował na scenie teatralnej zadebiutował. Aktor teatrów: Wybrzeże w Gdańsku (1959-60), Ateneum w Warszawie (1960-74), Powszechnego w Warszawie (1974- ).
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.8 2011 Profesor Leon Adler(gościnnie)
6.8 2011 Profesor Leon Adler (gościnnie)
6.5 2011 Henryk Małecki (gościnnie)
6.5 2010 Nikodem
6.1 2010 Leopold
7.6 2010 Aktor
7.0 2009
6.1 2009 Publicysta
5.6 2009 Juraś Milczek
6.3 2008 Archeolog Henryk Tworowski (gościnnie)
7.9 2007 Pulmonolog (gościnnie)
3.5 2005 Lekarz leczący obłożnie chorą Irenę Ligotę, matkę Macieja (gościnnie)
5.6 2001 Jastrun
7.2 2001 Iwan Sabasznikow, dyrektor szpitala psychiatrycznego Jana Bożego w Warszawie badający Piłsudskiego w
2.4 2000 profesor Kizia, były mąż Izabeli
6.2 1999 Jankiel
7.4 1997 Generał(gościnnie)
6.8 1996 Mąż Ireny
6.5 1995 Grosman
6.7 1995 Sebastian Mil (gościnnie)
3.8 1994 sędzia
5.4 1993 Felek - Wyjadek, kapitan SB(niewymieniony w czołówce)
5.1 1993 Magister, pomocnik "Prezesa"
6.0 1992 Fotograf
6.1 1991 Doktor
6.6 1991 Jan Darski
7.3 1991 Ksiądz
6.8 1991 Profesor Bolesław Szokalski, sygnatariusz listu protestacyjnego (gośc
6.4 1991 Jan Darski, miłość Eweliny
7.8 1990 Aktor Tadeusz grający profesora
7.3 1989 Fotograf
8.0 1988 Mistrz
6.7 1988 Władysław Czerkański
6.7 1987 Dramaturg Pafnucy Głogowski
6.9 1986 Jerzy
6.2 1986 Henryk
7.5 1985 Komisarz Selin
6.6 1983 Jakub Rosenberg
7.1 1983 Doktor Janik
5.9 1983 Zborowski
4.8
Wir
1983 Dyrektor
7.9 1981 Ojciec Tomka
6.8 1981 Jacek Maziarski, kolega Jana z czasów szkolnych, członek drużyny
7.8 1980 docent Bułhak
7.3 1979 Profesor Ludwig Bernhardt (gościnnie)
7.8 1978 Pacjent szpitala
7.8 1978 Pacjent szpitala
7.4 1977 (narrator) (niewymieniony w czołówce)
6.8 1974 Redaktor Rafał Kostroń
6.2 1971 Porucznik opieki
0.0
Klęski i nadzieje
Wege ubers land
1968 Edek
6.6 1961 Olek
7.8 1956 Polski żołnierz(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Władysław Kowalski filmy Władysław Kowalski najlepsze filmy Władysław Kowalski zdjęcia Władysław Kowalski galeria Władysław Kowalski biografia Władysław Kowalski nominacje Władysław Kowalski nagrody i wyróżnienia Władysław Kowalski filmografia Władysław Kowalski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.