Willem Dafoe
Data urodzenia: 1955-07-22
Miejsce urodzenia: Appleton, Wisconsin, USA
Stan cywilny: żona Giada Colagrande (od 25.03.2005)

Biografia:
Był członkiem cieszącego się uznaniem zespołu teatralnego, Wooster Group. Jako aktor filmowy zdobył popularność dzięki roli sierżanta Eliasa w "Plutonie" Olivera Stone'a, za którą otrzymał nominację do Oscara za najlepszą kreację drugoplanową. Grywa zwykle postaci twardych, silnych mężczyzn. Prawdopodobnie jego charakterystyczne, ostre rysy twarzy przesądziły o tym, iż pierwotnie był obsadzany głównie w rolach typków spod ciemnej gwiazdy. Dafoe dowiódł jednak swej wszechstronności w "Mississipi w ogniu" Alana Parkera, a zwłaszcza w "Ostatnim kuszeniu Chrystusa" Martina Scorsese, gdzie odtwarzał główną rolę.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 The Commandant (głos) (gościnnie)
0.0 2012 The Commandant (głos) (gościnnie)
0.0 2012 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.7 2012 The Commandant (głos) (gościnnie)
0.0 2011 The Commandant (głos) (gościnnie)
9.6 2010 The Commandant (głos) (gościnnie)
0.0 2010 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.1
Daybreakers - Świt
Daybreakers
2009 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.7
Święci z Bostonu II - Dzień Wszystkich Świętych
Boondock Saints II: All Saints Day, The
2009 The Commandant (głos) (gościnnie)
5.7
Antychryst
Antichrist
2009 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.1
Synu, synu, cóżeś ty uczynił?
My Son, My Son, What Have Ye Done
2009 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.4 2006 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.1
Gdzie jest Nemo?
Finding Nemo
2003 Gill (głos)
7.0 2002 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.7
Boże skrawki
Edges of the Lord
2001 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.1 2000 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.5
Cień wampira
Shadow of the Vampire
2000 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.3
Gniazdo os
Animal Factory
2000 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.9 1999 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.0
Święci z Bostonu
Boondock Saints, The
1999 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.7 1999 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.2
Lulu na moście
Lulu on the Bridge
1998 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.3
Hotel New Rose
New Rose Hotel
1998 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.4
Angielski pacjent
English Patient, The
1996 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.6 1996 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.7 1995 The Commandant (głos) (gościnnie)
0.0 1995 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.2
Stan zagrożenia
Clear and Present Danger
1994 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.4
Tom i Viv
Tom & Viv
1994 The Commandant (głos) (gościnnie)
5.3
Sidła miłości
Body of Evidence
1993 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.3 1992 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.8
Dzikość serca
Wild at Heart
1990 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.7
Triumf ducha
Triumph of the Spirit
1989 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.0
Ostatnie kuszenie Chrystusa
Last Temptation of Christ, The
1988 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.9
Mississippi w ogniu
Mississippi Burning
1988 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.5
Sajgon
Off Limits
1988 The Commandant (głos) (gościnnie)
8.3
Pluton
Platoon
1986 The Commandant (głos) (gościnnie)
1.0 1985 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.4
Żyć i umrzeć w Los Angeles
To Live and Die in L.A.
1985 The Commandant (głos) (gościnnie)
1.0 1984 The Commandant (głos) (gościnnie)
7.4 1983 The Commandant (głos) (gościnnie)
6.9
Autostopowicz
Hitchhiker, The
1983 The Commandant (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Willem Dafoe filmy Willem Dafoe najlepsze filmy Willem Dafoe zdjęcia Willem Dafoe galeria Willem Dafoe biografia Willem Dafoe nominacje Willem Dafoe nagrody i wyróżnienia Willem Dafoe filmografia Willem Dafoe aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.