Wiesław Dymny
Data urodzenia: 1936-02-25
Miejsce urodzenia: 1978-02-12
Stan cywilny: Połoneczka, Polska (obecnie Białoruś)

Biografia:
Wiesław Dymny w 1953 roku ukończył III LO im. Stefana Żeromskiego w Bielsku-Białej. Potem studiował malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych, jednak ich nie ukończył. W 1963 roku otrzymał nagrodę im. Kościeliskich za "Opowiadania zwykłe". Wiesław Dymny jest także autorem ok. 300 piosenek. Takie utwory jak "Niebieska patelnia", "Konie Apokalipsy" czy "Czarne Anioły" z muzyką Zygmunta Koniecznego, w wykonaniu Ewy Demarczyk (utwór zdobył nagrodę na I Krajowym Festiwalu Piosenki w Opolu) na stałe wpisały się w polską historię muzyki. Oprócz tego, był także kierownikiem artystycznej grupy big beatowej Szwagry (1964-69). Pisał teksty do Piwnicy pod Baranami oraz do STS-u, Teatru 38 a także do własnego kabaretu "Remiza". Z Henrykiem Klubą napisał scenariusze do filmów: "Chudy i inni", "Słońce wschodzi raz na dzień", "Pięć i pół Bladego Józka"-na planie tego obrazu poznał swoją późniejszą żonę, znaną aktorkę Annę Dymną (z.d. Dziadyk). Jego twórczość była inspirowana głownie Biblią (własna wersja "Pieśń nad pieśniami") oraz światem prowincji wschodniej. W 1977 roku część jego zapisków pochłonął pożar. Z inicjatywy żony w 1998 roku zespól Big Cyc nagrał całą płytę do jego tekstów.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 1977 Pijany chłop
7.9 1974 Mały
5.8 1973 Kapitan Bakun
6.3 1970
7.4 1969 Mały
8.0 1966 Skrzypek w kawiarn

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Wiesław Dymny filmy Wiesław Dymny najlepsze filmy Wiesław Dymny zdjęcia Wiesław Dymny galeria Wiesław Dymny biografia Wiesław Dymny nominacje Wiesław Dymny nagrody i wyróżnienia Wiesław Dymny filmografia Wiesław Dymny aktor Wiesław Dymny scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.