Wanda Koczeska
Data urodzenia: 1937-02-17
Miejsce urodzenia: 2008-12-15
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Wanda Koczeska urodziła się w Warszawie i tam też, w 1959 roku, ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną. Zadebiutowała na scenie stołecznego Teatru Ateneum, w którym występowała do 1968 roku. Potem grała jeszcze na deskach takich stołecznych teatrów jak: Narodowy, Na Woli i Kwadrat, w którym, za dyrekcji Edwarda Dziewońskiego, stworzyła wiele udanych kreacji komediowych. Filmowym debiutem Wandy Koczeskiej była rola Agnieszki w "Rancho Texas" Wadima Berestowskiego, później zagrała w "Niewinnych czarodziejach" Wajdy. Ostatnią rolą tragicznie zmarłej 17 grudnia 2008 roku aktorki była rola matki głównego bohatera serialu "Determinator". Występowała też często w produkcjach swojego syna - reżysera Michała Znanieckiego, kręconych we Włoszech i w Irlandii.
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.5 2005 Nina Rozalska (gościnnie)
7.1 1986 Matka Marzeny
7.0 1984 Majorowa Błaszyńska(gościnnie)
5.7 1978 Żona Ottona Ildmanna(gościnnie)
5.2 1977 Pani Lacoste
6.7 1965 Jadwiga Trepa
6.1 1963 Niemka
8.0 1960 Mirka

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Wanda Koczeska filmy Wanda Koczeska najlepsze filmy Wanda Koczeska zdjęcia Wanda Koczeska galeria Wanda Koczeska biografia Wanda Koczeska nominacje Wanda Koczeska nagrody i wyróżnienia Wanda Koczeska filmografia Wanda Koczeska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.