Vito Scotti
Data urodzenia: 1918-01-26
Miejsce urodzenia: 1996-06-05
Stan cywilny: San Francisco, Kalifornia, USA

Biografia:
Vito Giusto Scotti był tzw. aktorem charakterystycznym, wyróżniającym się fizjonomią i odgrywającym role typowe dla swojego środowiska. Zagrał ich wiele, począwszy od lat 40-tych XX wieku aż po lata 90-te. Był znany jako człowiek o tysiącu twarzach. Przyszedł na świat 26 stycznia 1918 r. w San Francisco. Mimo, że urodził się w USA, wczesne dzieciństwo spędził ze swoimi rodzicami w Neapolu we Włoszech. Gdy miał siedem lat wraz z rodziną wrócił do Stanów Zjednoczonych. Jego matka była divą we włoskim teatrze w Nowym Jorku. Vito pracował jako magik, zajmował się też pantomimą, aż w roku 1949 trafił do kina i telewizji. Od tego czasu zaczął regularnie pojawiać się w produkcjach filmowych, najczęściej grając role etniczne. Najbardziej znany z kreacji w filmach "Ojciec chrzestny" (zagrał piekarza Nazorine) , "Chu Chu and the Philly Flash" oraz cyklu "Columbo". Był utalentowany zarówno w komedii jak i dramacie, dzięki temu zagrał wiele małych ról, nie tylko filmowych ale też serialowych (np. "Gunsmoke"). Prywatnie był zdolnym kucharzem. Uwielbiał gotować, szczególnie korzystając z przepisów swojej matki oraz babci. Przez wiele lat był żonaty z Irene A. Scozzari do jej śmierci w roku 1979. Ożenił się powtórnie z Beverly (byli razem aż do jego śmierci). Zbierał fundusze dla "Carmen Fund", organizacji pomagającej uczniom w dostępnie do opieki medycznej. Jego córka, Carmen była jednym z jej pierwszych pacjentów. Vito Scotti zmarł na raka płuc w wieku 78 lat. Został pochowany na Hollywood Forever Cemetery w Los Angeles obok swojej pierwszej żony.
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.0 1990 Sycylijczyk #1 (gościnnie)
7.6
Złotka
Golden Girls, The
1985 Vincenzo(1988)/Dominic(1989) (gościnnie)
7.0 1984 Dino Forenzi (gościnnie)
7.3 1984 Wujek Aldo Micelli (gościnnie)
9.3 1982 Antonio (gościnnie)
8.2 1980 Vito (gościnnie)
6.2 1979 (gościnnie)
6.2 1978 Valeria Viceria (gościnnie)
7.2 1978 Antoine de Vouvray (gościnnie)
10.0 1976 Sancho Panza (gościnnie)
6.5 1975 Franco (1977)
8.8
Ojciec chrzestny
Godfather, The
1972 Nazorine
7.5
Napoleon i Samanta
Napoleon and Samantha
1972 Clown Dimetri
0.0 1970 Pan Velasquez
5.5 1969 Gino Mancini
6.7 1969 (gościnnie)
7.3
Tajna wojna Harry'ego Frigga
Secret War of Harry Frigg, The
1968 Porucznik Enrico Ferrucci
6.4 1968 Bill Baskin (gościnnie)
6.9 1968 Charley Prender (gościnnie)
7.7 1968 Maitre d' / Chadwick / Grindell / Thomas Dolan / Salvatore Defonte / Vito
10.0
Strzał ostrzegawczy
Warning Shot
1967 Designer
8.8 1967 Capt. Gaspar Formento (1968-1969)
6.9 1967 (gościnnie)
5.9
Co robiłeś na wojnie, tatku?
What Did You Do in the War, Daddy?
1966 Frederico
6.1 1966 Matey Dee (gościnnie)
8.5 1965 Major Bonacelli (gościnnie)
8.2 1965 Cefalu (gościnnie)
7.8 1965 Dante (gościnnie)
7.5 1964 Mężczyzna w radiu - głos (1965) (gościnnie)
7.8 1964 Ksiądz (gościnnie)
6.9 1964 Charles Chikhli
6.8
Wyspa Gilligana
Gilligan's Island
1964 Japoński żołnierz/Japoński marynarz/Mięśniak/Doktor Boris Balinkoff (1965/1966)
8.8 1964 Mario (gościnnie)
7.6
Rodzina Addamsów
Addams Family, The
1964 Miri Haan (gościnnie)
10.0 1963 Pancho Blanca (gościnnie)
10.0 1963 Nagabywacz (gościnnie)
8.0 1963 Harry (gościnnie)
10.0 1962 Giadenza (gościnnie)
6.2 1962 Gilly (1965) (gościnnie)
7.6 1962 (gościnnie)
10.0 1961 Jaybo (gościnnie)
9.0 1961 Vito Giotto (gościnnie)
10.0 1960 Paco (gościnnie)
10.0 1960 (gościnnie)
5.9 1960 Murrillos (gościnnie)
8.5 1960 Pepe Alvarez (gościnnie)
7.8 1959 (gościnnie)
7.8 1959 Jake (gościnnie)
10.0 1959 (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 Domokrążca / Rudolpho (gościnnie)
7.4 1959 Leon Flores (gościnnie)
8.0 1959 Jose (gościnnie)
9.0 1958 Książę Georgivani (gościnnie)
7.8 1958 Alphonso (gościnnie)
9.0 1958 Joe (1959) (gościnnie)
10.0 1957 French Duclos (gościnnie)
10.0 1957 (gościnnie)
10.0 1957 (gościnnie)
6.0 1957 (gościnnie)
7.0 1957 Abner Dabler / Pan Mute (gościnnie)
10.0 1956
6.0 1956 (gościnnie)
9.8 1955 Julio (1960) (gościnnie)
7.4 1955 Torreon (gościnnie)
8.7 1954 Pan Bob (gościnnie)
10.0 1953 Vincenzio Perugia (gościnnie)
7.0 1953 Toto (gościnnie)
7.0 1950 (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Vito Scotti filmy Vito Scotti najlepsze filmy Vito Scotti zdjęcia Vito Scotti galeria Vito Scotti biografia Vito Scotti nominacje Vito Scotti nagrody i wyróżnienia Vito Scotti filmografia Vito Scotti aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.