Val Kilmer
Data urodzenia: 1959-12-31
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: żona Joanne Whalley (28.02.1988 - 1996, rozwód), córka Mercedes (ur. 29.10.1991), syn Jack (ur. 06.06.1995)

Biografia:
Aktorstwem zainteresował się w szkole średniej. Kiedy miał 17 lat został przyjęty jako najmłodszy student do elitarnej szkoły Julliard w Nowym Jorku, gdzie uczył się tej sztuki. W 1983 r. zadebiutował na Broadwayu w sztuce "Slab Boys". Partnerowali mu wtedy zupełnie również nieznani Kevin Bacon i Sean Penn. Rok później Kilmer po raz pierwszy wystąpił w filmie. Zagrał główną rolę w komedii "Ściśle tajne", która stała się wielkim przebojem i uczyniła aktora znanym. Kolejne filmy takie jak: "Prawdziwy geniusz", czy "Top Gun" umocniły jego pozycję. Jednak prawdziwa kariera i sława Kilmera przyszła dopiero w roku 1988. Zagrał wtedy w filmie fantasy wyreżyserowanym przez Rona Howarda "Willow". Mimo iż okazał się on kasowym niewypałem to jednak sprawił, iż nazwisko Kilmera stało się znane na całym świecie. W 1991 r. aktor wystąpił w obrazie, którym udowodnił wszystkim, że jest w swoim fachu nie tylko zdolnym rzemieślnikiem, ale również bardzo utalentowanym artystą. Wcielił się wtedy w postać Jima Morrisona lidera grupy The Doors w filmie pod tym samym tytułem. Stworzył kreację tak przekonywującą, że sami członkowie zespołu oglądając film twierdzili, iż czuli się tak, jakby Jim powrócił zza grobu. Warto wiedzieć, że niektóre z piosenek stanowiących tło muzyczne obrazu były śpiewane również przez Kilmera. Od tamtej pory Val jest uważany za jednego z najbardziej znanych aktorów Hollywood. Mimo, iż obok doskonałych obrazów takich jak: "Tombstone", czy "Gorączka" ma na swoim koncie również niewypały: "Wyspa doktora Moreau", "Święty" jego popularność pozostaje cały czas na wysokim poziomie.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Szerpa (gościnnie)
0.0 2012 Szerpa (gościnnie)
0.0 2011 Szerpa (gościnnie)
7.3 2011 Szerpa (gościnnie)
0.0 2011 Szerpa (gościnnie)
0.0 2011 Szerpa (gościnnie)
0.0 2011 Szerpa (gościnnie)
6.4
5 dni wojny
5 Days of War
2011 Szerpa (gościnnie)
7.6 2010 Szerpa (gościnnie)
7.0 2010 Szerpa (gościnnie)
6.5
Bloodworth
Provinces of Night
2010 Szerpa (gościnnie)
5.1
Gun
2010 Szerpa (gościnnie)
3.2 2009 Szerpa (gościnnie)
5.3
Ulice we krwi
Streets of Blood
2009 Szerpa (gościnnie)
4.8
Fałszywa tożsamość
Double Identity
2009 Szerpa (gościnnie)
7.1
Nieustraszony
Knight Rider
2008 Szerpa (gościnnie)
7.3 2008 Szerpa (gościnnie)
7.0
Czas Komanczów
Comanche Moon
2008 Szerpa (gościnnie)
7.4
Wzór
Numb3rs
2005 Szerpa (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 Szerpa (gościnnie)
7.3
Jezioro Salton
Salton Sea, The
2002 Szerpa (gościnnie)
8.0
Król Joe
Joe the King
1999 Szerpa (gościnnie)
7.4
Książę Egiptu
Prince of Egypt, The
1998 Szerpa (gościnnie)
7.2
Duch i Mrok
Ghost and the Darkness, The
1996 Szerpa (gościnnie)
6.0
Wyspa doktora Moreau
Island of Dr. Moreau, The
1996 Szerpa (gościnnie)
5.8
Martwa dziewczyna
Dead Girl
1996 Szerpa (gościnnie)
8.2
Gorączka
Heat
1995 Szerpa (gościnnie)
6.2 1995 Szerpa (gościnnie)
5.9
Skrzydła odwagi
Wings of Courage
1995 Szerpa (gościnnie)
6.2
Niesamowita McCoy
Real McCoy, The
1993 Szerpa (gościnnie)
7.5
Prawdziwy romans
True Romance
1993 Szerpa (gościnnie)
7.8 1993 Szerpa (gościnnie)
7.2
Na rozkaz serca
Thunderheart
1992 Szerpa (gościnnie)
8.3 1992 Szerpa (gościnnie)
7.0
Zabij mnie jeszcze raz
Kill Me Again
1989 Szerpa (gościnnie)
7.1 1988 Szerpa (gościnnie)
7.6
Ściśle tajne
Top Secret!
1984 Szerpa (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Val Kilmer filmy Val Kilmer najlepsze filmy Val Kilmer zdjęcia Val Kilmer galeria Val Kilmer biografia Val Kilmer nominacje Val Kilmer nagrody i wyróżnienia Val Kilmer filmografia Val Kilmer aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.