Traci Lords
Data urodzenia: 1968-05-07
Miejsce urodzenia: Steubenville, Ohio, USA
Stan cywilny: trzykrotnie zamężna: 1. Brook Yeaton (29.09.1990 - 01.01.1996, rozwód); 2. Ryan Granger (26.06.1999 - 01.02.2000, rozwód); 3. Jeff Lee (od 23.02.2002), syn Joseph Gunnar (ur. 07.10.2007)

Biografia:
Traci Lords urodziła się 7 maja 1968 roku w Steubenville, w stanie Ohio jako Nora Louise Kuzma. Podobno jej pseudonim sceniczny powstał na cześć postaci granej przez Katharine Hepburn w filmie "Filadelfijska opowieść". W drugiej wersji jej pseudonim miał pochodzić od imienia jej najlepszej przyjaciółki Traci i nazwiska ulubionego aktora Jack'a Lorda. W wieku dwunastu lat, razem z matką i trzema siostrami uciekła od ojca alkoholika do Lawndale w Kalifornii. W 1983 roku rozpoczęła naukę w Redondo Union High School, przerwała ciążę, przeszła załamanie nerwowe i uciekła z domu. Związała się z byłym partnerem swojej matki, którego przedstawiała jako swojego ojczyma. Posługując się cudzym aktem urodzenia, dostała prawo jazdy, według którego miała 22 lata. Fałszywe dokumenty pomogły jej rozpocząć karierę w porno biznesie. Miała wtedy zaledwie 15 lat. Zaczęła od pozowania do rozbieranych zdjęć m.in. do czasopisma Penthouse. Jej zdjęcia ukazały się w pamiętnym wydaniu Penthouse'a z września 1984, w którym to została obnażona Miss Ameryki 1984 Vanessa Williams. Bardzo szybko zaangażowała się jako aktorka filmów dla dorosłych. Kiedy ukończyła 18 lat ukazała się już w ok. 100 filmach. W maju 1986 roku władze zorientowały się, że Traci była niepełnoletnia w trakcie kręcenia zdjęć. Została aresztowana razem z właścicielami agencji filmowej, która wyprodukowała filmy z jej udziałem. Zgodnie z postanowieniem wyroku wszystkie filmy z niepełnoletnią Traci Lords musiały zostać wycofane z rynku i zniszczone. Jedynym legalnym filmem z Lords w roli głównej, jaki ukazał się w Ameryce jest film pt.: "Traci, I Love You" z 1987 roku. Grając w nim, miała już ukończone 18 lat. Po skandalu Traci Lords postanowiła zdystansować się od swojej kariery jako gwiazdki porno. Wzięła udział w warsztatach aktorskich Lee Strasberga i z czasem zaczęła się pojawiać w pomniejszych rolach. Niektóre filmy z jej udziałem to: "Not of This Earth" (1988); "Beksa" (1990) gdzie zagrała u boku Johnny'ego Depp'a i Ricky Lake, "Blade- Wieczny łowca" (1998), "Czarna Maska 2: Miasto masek" (2002), "Ofiara Losu" (2001). Występowała także w licznych serialach i filmach telewizyjnych m.in. w "Świecie według Bundych", "McGyverze", "Nieśmiertelnym" i "Melrose Place". W latach dziewięćdziesiątych Traci zaczęła rozwijać także swoją karierę muzyczną. W wyniku współpracy z Juno Reactor i z rockowym zespołem Jesus Jones powstał jej pierwszy solowy album pt.: "1000 Fires". Piosenka "Control" z tej płyty osiągnęła 2 miejsce na liście Billboard Dance Charts. Później ten utwór został wykorzystany na ścieżce dźwiękowej filmu : "Mortal Kombat". W 2003 roku Traci Lords opublikowała swoją autobiografię pt.: "Traci Lords: Underneath It All", która znalazła sie na liście bestsellerów New York Times'a.
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
0.0 2010 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
8.7 2002 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.9
Kochane kłopoty
Gilmore Girls
2000 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.4 1998 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.5
Pierwsza fala
First Wave
1998 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.7
Will i Grace
Will & Grace
1998 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.8
Portret zabójcy
Profiler
1996 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
8.1 1996 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
6.8 1996 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
5.8
Zabójcza perfekcja
Virtuosity
1995 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
6.6
Herkules
Hercules: The Legendary Journeys
1995 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
6.7 1992 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.0
Nieśmiertelny
Highlander
1992 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.3
Żar tropików
Sweating Bullets
1991 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
6.5
Świat według Bundych
Married... with Children
1987 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.8 1987 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)
7.5 1985 Asystentka dentysty T.C. / Vanessa Van Pelt (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Traci Lords filmy Traci Lords najlepsze filmy Traci Lords zdjęcia Traci Lords galeria Traci Lords biografia Traci Lords nominacje Traci Lords nagrody i wyróżnienia Traci Lords filmografia Traci Lords aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.