Tommy Lee Jones
Data urodzenia: 1946-09-15
Miejsce urodzenia: San Saba, Teksas, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Kate Lardner (31.12.1971 - 09.02.1978, rozwód); 2. Kimberlea Gayle Cloughley (30.05.1981 - 23.03.1996, rozwód), syn Austin Leonard (ur. 09.11.1982), córka Victoria (ur. 03.09.1991); 3. Dawn Jones (od 19.03.2001)

Biografia:
Tommy Lee Jones uważany jest obecnie za jednego z najbardziej wszechstronnych aktorów amerykańskich. Ma na swoim koncie mnóstwo ról od komediowych po dramatyczne. W 1982 r. otrzymał nagrodę Emmy za doskonałą kreację mordercy skazanego na karę śmierci, którą stworzył w obrazie "The Executioner's Song". Rok później wcielił się w postać kapitana piratów w przygodowym filmie "Nate and Hayes" a w 1994 r. zachwycił krytyków rolą cynicznego i demonicznego gracza w baseball Ty Cobba w biograficznym obrazie "Cobb". Na swoją obecną pozycję Lee Jones musiał jednak długo pracować. Jest jedynym dzieckiem policjantki i nafciarza. Jego dzieciństwo nie należało do najszczęśliwszych. Rodzice Lee Jonesa rozwiedli się, potem ponownie się pobrali i znów rozwiedli. Żeby uciec od kłopotów domowych przyszły gwiazdor poświęcił się grze w futbol amerykański. Osiągnął w tej dziedzinie duże sukcesy w wyniku, których otrzymał stypendium umożliwiające naukę w elitarnej szkole św. Marka w Dallas. Tam właśnie po raz pierwszy Tommy zetknął się z aktorstwem, które go zafascynowało. Swoją edukację, również artystyczną, kontynuował na Harvardzie, gdzie po ukończeniu szkoły średniej podjął studia. Po ich zakończeniu chciał wstąpić do drużyny futbolowej Dallas Cowboys, ale ze względu na swą drobną budowę został odrzucony przez komisję rekrutacyjną. Lee Jones zdecydował się wtedy na zrobienie kariery aktorskiej. Przeniósł się do Nowego Jorku i zaledwie 10 dni po przeprowadzce otrzymał pierwszą rolę na Broadwayu. Przez kilka następnych lat artysta nie narzekał na brak propozycji pracy w teatrze i telewizji nie otrzymywał jednak zbyt wielu ról kinowych. Aby to zmieć Lee Jones zdecydował się na kolejną przeprowadzkę, tym razem do Los Angeles. Był to strzał w 10. W 1975 r. wystąpił w pilotowym odcinku "Aniołków Charliego" a rok później zagrał swoją pierwszą rolę główną w obrazie "Jackson County Jail". Przez kilka następnych lat aktor wystąpił w wielu filmach i stworzył mnóstwo ciekawych kreacji, które zaowocowały nominacjami do prestiżowych nagród, ale sława ciągle nie nadchodziła. Sytuacja ta zmieniła się po 1991 r. Wtedy to Lee Jones wcielił się w postać Claya Shaw w głośnym obrazie Olivera Stone'a "JFK". Kreacja ta uczyniła jego twarz znaną i przyniosła pierwszą nominację do Oscara. Trzy lata później artysta otrzymał Nagrodę Akademii dla najlepszego aktora drugoplanowego za rolę w "Ściganym" u boku Harrisona Forda. Od tamtej pory Lee Jones może przebierać w propozycjach nowych ról i zajmuje wysoką pozycję na hollywoodzkiej liście płac.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Agent K
7.1
3D Faceci w czerni 3
Men in Black III
2012 Agent K
6.6
Dwoje do poprawki
Hope Springs
2012 Agent K
6.7
Dwoje do poprawki
Hope Springs
2012 Arnold
6.7 2012 Thaddeus Stevens
6.3
Captain America: Pierwsze starcie
Captain America: The First Avenger
2011 Agent K
6.9 2010 Agent K
7.1
Regulamin zabijania
Rules of Engagement
2000 Agent K
7.3
Podwójne zagrożenie
Double Jeopardy
1999 Agent K
8.7 1999 Agent K
7.4
Wydział pościgowy
U.S. Marshals
1998 Agent K
6.2 1995 Agent K
7.8
Urodzeni mordercy
Natural Born Killers
1994 Agent K
7.4
Klient
Client, The
1994 Agent K
7.0
Błękit nieba
Blue Sky
1994 Agent K
6.4 1994 Agent K
7.2
Eksplozja
Blown Away
1994 Agent K
7.7
Ścigany
Fugitive, The
1993 Agent K
7.9 1993 Agent K
8.3 1992 Agent K
8.8
Na południe od Brazos
Lonesome Dove
1989 Agent K
6.9
Obcy na mojej ziemi
Stranger on My Land
1988 Agent K
6.6
Dzikie wyspy
Nate and Hayes
1983 Agent K
6.0
Betsy
Betsy, The
1978 Agent K
6.9
Koszmar w Jackson County
Jackson County Jail
1976 Agent K
7.1
Aniołki Charliego
Charlie's Angels
1976 Agent K
6.0 1976 Agent K
7.2 1975 Agent K
6.5 1975 Agent K
1.0 1973 Agent K
7.0 1973 Agent K

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tommy Lee Jones filmy Tommy Lee Jones najlepsze filmy Tommy Lee Jones zdjęcia Tommy Lee Jones galeria Tommy Lee Jones biografia Tommy Lee Jones nominacje Tommy Lee Jones nagrody i wyróżnienia Tommy Lee Jones filmografia Tommy Lee Jones aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.