Tom Hanks
Data urodzenia: 1956-07-09
Miejsce urodzenia: Concord, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Samantha Lewes (24.01.1978 - 19.03.1987, rozwód), 2 dzieci: syn Colin (ur. 24.11.1977) i córka Elizabeth Ann (ur. 17.05.1982); 2. Rita Wilson (od 30.04.1988), 2 synów: Chet (ur. 04.08.1990) i Truman Theodore (ur.

Biografia:
Jest drugim po Spencerze Tracy aktorem, któremu udało się zdobyć statuetkę Oscara dwa razy z rzędu. Miał bardzo nieudane dzieciństwo. Jego rodzice, jak sam mówi, "poświęcili życie udoskonalaniu procesów rozwodowych" i Tom większość czasu spędził w rodzinach zastępczych. Jego przygoda z aktorstwem zaczęła się jeszcze w szkole średniej. Nie mogąc dostać roli w przedstawieniu szkolnym rzucił uczelnię i wyjechał do Cleveland by wziąć udział w Great Lakes Shakespeare Fesival. Udało mu się zaangażować do Riverside Theater, gdzie debiutował sztuką pt. "The Taming of the Shrew". W 1980 r. został zaangażowany do opowiadającego o parze cwaniaków telewizyjnego serialu komediowego "Bosom Buddies". Od tego momentu rozpoczęła się przygoda Hanksa z komedią. Jego pierwsze role na dużym ekranie to właśnie role komediowe: "Plusk", "Wieczór kawalerski", czy fenomenalna "Skarbonka". Przez wiele lat Tom był przez krytyków uznawany za komika i próby obsadzania go w innych rolach nie spotykały się z dobrym przyjęciem. Ta postawa zmieniła się dopiero w roku 1993 po filmie "Filadelfia", w którym Hanks pokazał wszystkim, że drzemie w nim również wielki talent dramatyczny. Dowodem na to była także jego wielka kreacja w filmie pt. "Forrest Gump". Zarówno za jedną jak i drugą rolę został nagrodzony Oscarem. W 1996 r. Hanks zadebiutował po drugiej stronie kamery reżyserując film według własnego scenariusza pt. "Szaleństwa młodości".
8.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
8.7
Kompania braci (2001)
Band of Brothers
7.9
Z Ziemi na Księżyc (1998)
From the Earth to the Moon
7.3
Szaleństwa młodości (1996)
That Thing You Do!
7.9
Upadłe anioły (1993)
Fallen Angels
7.6
Opowieści z krypty (1989)
Tales from the Crypt

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Thomas Schell Junior
7.2
Atlas chmur
Cloud Atlas
2012 Dr Henry Goose
0.0 2011 Thomas Schell Junior
7.4
Strasznie głośno, niesamowicie blisko
Extremely Loud and Incredibly Close
2011 Thomas Schell Junior
8.0
Pacyfik
The Pacific
2010 (narrator)
7.0
Anioły i Demony
Angels & Demons
2009 Thomas Schell Junior
6.0
Parki narodowe. Chluba Ameryki
National Parks: America's Best Idea, The
2009 Thomas Schell Junior
9.0 2007 Thomas Schell Junior
6.7
Ekspres polarny
Polar Express, The
2004 Thomas Schell Junior
7.7
Droga do zatracenia
Road to Perdition
2002 Thomas Schell Junior
8.7
Zielona mila
Green Mile, The
1999 Thomas Schell Junior
8.7 1999 Thomas Schell Junior
7.9
Z Ziemi na Księżyc
From the Earth to the Moon
1998 Thomas Schell Junior
7.4 1997 Thomas Schell Junior
6.4 1997 Thomas Schell Junior
7.3
Szaleństwa młodości
That Thing You Do!
1996 Thomas Schell Junior
7.4 1995 Thomas Schell Junior
8.1
Naga Prawda
Naked Truth, The
1995 Thomas Schell Junior
8.7 1994 Thomas Schell Junior
7.1
Bezsenność w Seattle
Sleepless in Seattle
1993 Thomas Schell Junior
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 Thomas Schell Junior
6.9
Ich własna liga
League of Their Own, A
1992 Thomas Schell Junior
7.9 1992 Thomas Schell Junior
8.3 1992 Thomas Schell Junior
6.3
Fajerwerki próżności
Bonfire of the Vanities, The
1990 Thomas Schell Junior
5.8
Joe kontra wulkan
Joe Versus the Volcano
1990 Thomas Schell Junior
6.6
Turner i Hooch
Turner & Hooch
1989 Thomas Schell Junior
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Thomas Schell Junior
6.8
Duży
Big
1988 Thomas Schell Junior
7.8
Biografie
Biography
1987 Thomas Schell Junior
7.2
Skarbonka
Money Pit, The
1986 Thomas Schell Junior
6.3
Człowiek w czerwonym bucie
Man with One Red Shoe, The
1985 Thomas Schell Junior
6.1
Ochotnicy
Volunteers
1985 Thomas Schell Junior
5.8
Plusk
Splash
1984 Thomas Schell Junior
8.2 1982 Thomas Schell Junior
5.2
On wie, że jesteś sam
He Knows You're Alone
1980 Thomas Schell Junior
7.6 1980 Thomas Schell Junior
7.4 1978 Thomas Schell Junior

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tom Hanks filmy Tom Hanks najlepsze filmy Tom Hanks zdjęcia Tom Hanks galeria Tom Hanks biografia Tom Hanks nominacje Tom Hanks nagrody i wyróżnienia Tom Hanks filmografia Tom Hanks aktor Tom Hanks reżyser Tom Hanks scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.