Toby Jones
Data urodzenia: 1967-09-07
Miejsce urodzenia: Oksford, Anglia, Wielka Brytania

Biografia:
Urodził się w Oxford, w Anglii. W roku 1980 uczęszczał do Abingdon School, potem w latach 1986-89 studiował dramat na The Univeristy of Manchester. Po raz pierwszy na ekranie pojawił się w roku 1992, w filmie 'Orlando'. Udzielił głosu Zgredkowi w serii Harry'ego Pottera. Wystąpił także w miniserii 'Elżbieta I' jako Robert Cecil. W 2001 grał w komedii 'The Play What I Wrote' wystawionej w londyńskim teatrze West End, za rolę w której otrzymał nagrodę Olivier Award. Gdy sztukę przeniesiono na Broadway, został nominowany do Tony Award. W 2006 wcielił się w postać Trumana Capote w filmie 'Bez skrupułów', a w 2007 wystąpił w filmie, na podstawie opowiadania Stephena Kinga, 'Mgła'.
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 2012 Dr Shackleton
6.6
Królewna Śnieżka i Łowca
Snow White and the Huntsman
2012 Coll
7.4
Igrzyska śmierci
Hunger Games, The
2012 Coll
6.3
Captain America: Pierwsze starcie
Captain America: The First Avenger
2011 Coll
7.3
Szpieg
Tinker, Tailor, Soldier, Spy
2011 Coll
6.6 2009 Coll
5.8
Mgła
Mist, The
2007 Coll
7.6
Elżbieta I
Elizabeth I
2005 Coll
8.1
Doktor Who
Doctor Who
2005 Dream Lord (gościnnie)
7.7 2001 Coll
8.3
Szymon Mag
Simon Magus
1999 Coll
7.4 1998 Coll
7.0
Kuzynka Bette
Cousin Bette
1998 Coll
0.0 1998 Coll
7.9
Morderstwa w Midsomer
Midsomer Murders
1997 Coll
8.5 1994 Coll
7.8
Nadzy
Naked
1993 Coll
7.9 1986 Coll

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Toby Jones filmy Toby Jones najlepsze filmy Toby Jones zdjęcia Toby Jones galeria Toby Jones biografia Toby Jones nominacje Toby Jones nagrody i wyróżnienia Toby Jones filmografia Toby Jones aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.