Timothy West
Data urodzenia: 1934-10-20
Miejsce urodzenia: Bradford, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Jacqueline Boyer (od 1956, rozwód), córka Juliet; 2. Prunella Scales (od 1963), 2 synów: Samuel (ur. 19.06.1966) i Joseph

Biografia:
Timothy West urodził się w Bradford, Yorkshire, Anglia, w październiku 1934 roku. Obdarzony powagą, Timothy West jest mistrzem w graniu kompetentnych postaci. Podczas jego długiej i wyróżniającej się kariery, zagrał m.in. : Winstona Churchill'a w trzech produkcjach (Hiroshima, 1995; Ostatni bastion, 1984; i Churchill and the generals, 1979;), Imperatora Vespasian w Masada, 1981; Kardynała Wosley w Henryk VIII, 1979; oraz króla Edwarda VII w Edward the king, 1975. Zagrał także rozmaitych władców, sędziów, kierowników, lekarzy, profesorów, i oficerów wojskowych o wysokiej randze. Podłożył także głos w dwóch kreskówkach: Króla Otto (The Big Knights, 1999) i króla Hrothgara (Beowulf, 1998).
6.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.8 2007 Donald Terry (gościnnie)
8.6 2006 Geoffrey
8.4
Samotnia
Bleak House
2005 Sir Leicester Dedlock
7.7
Bez granic
Beyond Borders
2003 Lawrence Bauford
8.6
Nowe triki
New Tricks
2003 Prof. Reynard Mears (gościnnie)
7.0 2001 Andrew Oldfield
7.4 1998 King Francis
7.9
Morderstwa w Midsomer
Midsomer Murders
1997 Marcus Devere (gościnnie)
0.0 1994 Frank Sherringham
7.0 1992 DCI McKinnes
8.3 1992 Prospero (głos) (gościnnie)
7.0 1991 Doktor Adams (gościnnie)
0.0 1989 William Faraday(gościnnie)
5.5 1986 Profesor Furie (gościnnie)
7.5 1981 Imperator Vespasian
7.2 1979 Albert Taylor (gościnnie)
0.0 1978 William Morris
0.0 1977 Josiah Bounderby
0.0
Edward VII
Edward the King
1975 Edward VII
6.0 1972 Horatio Bottomley
7.6 1970 (gościnnie)
6.8
Cudzymi rękoma
Looking Glass War, The
1969 Taylor
0.0 1969 Lennox
0.0 1966 Dr Middleton(gościnnie)
9.8
Perswazje
Persuasion
1960 Karol Hayter
0.0 1959 Posterunkowy (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Timothy West filmy Timothy West najlepsze filmy Timothy West zdjęcia Timothy West galeria Timothy West biografia Timothy West nominacje Timothy West nagrody i wyróżnienia Timothy West filmografia Timothy West aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.