Tim Robbins
Data urodzenia: 1958-10-16
Miejsce urodzenia: West Covina, Kalifornia, USA

Biografia:
Tim Robbins, nazywany niekiedy współczesnym Orsonem Wellesem, jest jednym z najciekawszych aktorów i reżyserów współczesnego kina. Zdolności artystyczne odziedziczył po swoim ojcu, który był utalentowanym piosenkarzem, członkiem zespołu Highwaymen. Robbins wychował się w nowojorskiej dzielnicy Greenwich Village, która słynie z tego, iż jest centrum kulturalnym miasta. Przyszły aktor wzrastał więc w otoczeniu artystów. Po raz pierwszy na scenie Robbins wystąpił u boku swojego ojca śpiewając "protest song" "Ink Is Black but the Page Is White". W wieku dwunastu lat Tim został członkiem grupy Theatre for the New City, z którą występował przez następnych 7 lat. Po ukończeniu szkoły średniej chcąc otrzymać jak najlepsze wykształcenie aktorskie Robbins przeniósł się do Los Angeles i wstąpił na Uniwersytet Kalifornii. Tam wraz z kilkoma przyjaciółmi stworzył grupę teatralną Male Death Cult, z którą wystawiał sztuki Bertolta Brechta i Alfreda Jarry. W tym samym czasie zaczął się również interesować filmem. Wystąpił w kilku obrazach, z których "Bull Durham" przyniósł mu popularność. Na planie tego filmu poznał swoją partnerkę życiową Susan Sarandon, z którą jest związany do dnia dzisiejszego. Lata 90. to jak na razie najciekawszy okres pracy artystycznej Robbinsa. W 1990 r. doskonałą kreacją w obrazie "Drabina Jakubowa" udowodnił wszystkim, iż jest utalentowanym aktorem i może wcielić się w krańcowo różne postaci. Dwa lata później zagrał w filmie Roberta Altmana "Gracz", za co otrzymał nagrodę na festiwalu w Cannes i Złoty Glob. Trzy lata później nominacją do Oscara za reżyserię Robbins udowodnił, iż na aktorstwie jego umiejętności i talent się nie kończą. Artysta słynie z tego, iż jest wielkim miłośnikiem hokeja a jego ulubioną drużyną jest Rangers. W 1994 r. po zdobyciu przez nich pucharu Robbins osobiście wychylił z niego łyk szampana a trzy lata później w specjalnym meczu pokazowym grał w barwach swojego ukochanego zespołu.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.9
7.9
Przed egzekucją (1995)
Dead Man Walking

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.0 2012 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.0 2011 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.0 2002 Jim Hope (głos) (gościnnie)
5.9
Wojna plemników
Human Nature
2001 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.4
Misja na Marsa
Mission to Mars
2000 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.6 1999 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.6
Nic do stracenia
Nothing To Lose
1997 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.4 1997 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.9
Przed egzekucją
Dead Man Walking
1995 Jim Hope (głos) (gościnnie)
8.9
Skazani na Shawshank
Shawshank Redemption, The
1994 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.4
Hudsucker Proxy
Hudsucker Proxy, The
1994 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.5 1994 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.5 1992 Jim Hope (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.7
Malaria
Jungle Fever
1991 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.7
Drabina Jakubowa
Jacob's Ladder
1990 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.0
Eryk wiking
Erik the Viking
1989 Jim Hope (głos) (gościnnie)
5.3
Miss fajerwerków
Miss Firecracker
1989 Jim Hope (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Jim Hope (głos) (gościnnie)
5.7
Tornado
Twister
1989 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.1
Studenckie wakacje
Fraternity Vacation
1985 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.0
Pewna sprawa
Sure Thing, The
1985 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.5 1985 Jim Hope (głos) (gościnnie)
5.6
Wielkie uczucie
No Small Affair
1984 Jim Hope (głos) (gościnnie)
6.0
Żołnierzyki
Toy Soldiers
1984 Jim Hope (głos) (gościnnie)
5.6 1984 Jim Hope (głos) (gościnnie)
10.0 1984 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.1
Hardcastle i McCormick
Hardcastle and McCormick
1983 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.1 1982 Jim Hope (głos) (gościnnie)
7.1
Posterunek przy Hill Street
Hill Street Blues
1981 Jim Hope (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tim Robbins filmy Tim Robbins najlepsze filmy Tim Robbins zdjęcia Tim Robbins galeria Tim Robbins biografia Tim Robbins nominacje Tim Robbins nagrody i wyróżnienia Tim Robbins filmografia Tim Robbins aktor Tim Robbins reżyser Tim Robbins scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.