Tim Curry
Data urodzenia: 1946-04-19
Miejsce urodzenia: Grappenhall, Anglia, Wielka Brytania

Biografia:
Angielski aktor, kompozytor, piosenkarz. Ukończył Uniwersytet Cambridge i Birmingham, na kierunkach sztuki dramatyczne i anglistyka. Zadebiutował w brytyjskiej wersji musicalu Hair (1968, Londyn). Najbardziej znany z roli Dr Frank-N-Furtera, diabolicznego transwestyty z kosmosu, w kultowym musicalu "The Rocky Horror Picture Show". Jest jedynym aktorem, który wystąpił we wszystkich teatralnych wersjach Rocky Horror (The Royal Court Theatre w Londynie, The Roxy Theatre w Los Angeles, Broadway) i filmowej (1975, reż. Jim Sharman). Rola Frank-N-Furtera przyniosła mu międzynarodową sławę. Zamieszkał w Los Angeles i poświęcił się głównie karierze filmowej. Wystąpił w wielu filmach, serialach, sztukach, a dzięki charakterystycznemu barytonowi często zatrudniany jest przy dubbingowaniu animacji, gier komputerowych i nagrywaniu audiobooków. Mniej znany jest jako kompozytor i piosenkarz (wydał cztery albumy - "Read My Lips", "Fearless", "Simplicity", "Best Of" - z takimi hitami, jak choćby "I Do the Rock", "Paradise Garage", "Charge It", "S.O.S").  W 2004, po kilkunastu latach przerwy, powrócił na deski teatru rolą króla Artura w broadway'owskiej wersji Spamalot wg Monty Python'a. Rola ta przyniosła mu nominację do nagrody Tony dla najlepszego aktora musicalowego.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.3 2010 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6 2009 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.9
Fineasz i Ferb
Phineas and Ferb
2007 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.5 2007 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.9
Świry
Psych
2006 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
5.6
Opowieści z Kręciołkowa
Higglytown Heroes
2004 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Kaczor Dodgers
Duck Dodgers
2003 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5 2002 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6
Ozzy i Drix
Ozzy & Drix
2002 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.7
Rodzinka z Manhattanu
Family Affair
2002 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Narzeczona dla kota
Neko no ongaeshi
2002 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Samuraj Jack
Samurai Jack
2001 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
9.1 2000 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.0 2000 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
10.0 1999 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.9
Stan wyjątkowy
Martial Law
1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.8
System
Net, The
1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
4.6
Voltron - trzeci wymiar
Voltron: The Third Dimension
1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.2 1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
0.0
Brutalne przebudzenie
Rude Awakening
1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.7
Will i Grace
Will & Grace
1998 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.9 1997 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6 1997 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6
Animowany serial Braci Bluesa
Blues Brothers Animated Series, The
1997 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
10.0 1997 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.9 1996 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.2
Potężne Kaczory
Mighty Ducks
1996 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.8 1996 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.3 1996 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.1
Maska
Mask, The
1995 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6 1995 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.1
Naga Prawda
Naked Truth, The
1995 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.4
Alladyn
Aladdin
1994 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Ziemia 2
Earth 2
1994 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.7
Gdzie się podziała Carmen Sandiego?
Where on Earth Is Carmen Sandiego?
1994 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.1 1994 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.5
Aaahh!!! Prawdziwe potwory
Aaahh!!! Real Monsters
1994 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.2 1993 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.2
Trzej muszkieterowie
Three Musketeers, The
1993 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.7 1993 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
10.0 1993 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.8
Odszedł bez słowa
Passed Away
1992 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Mała syrenka
Little Mermaid, The
1992 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
9.1 1992 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
9.1 1992 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.8 1992 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.0
Oskar
Oscar
1991 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
8.5
Piraci Mrocznych Wód
Pirates of Darkwater
1991 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.8
Polowanie na Czerwony Październik
Hunt for Red October, The
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.8
Szczenięce lata Toma i Jerry'ego
Tom and Jerry Kids Show
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6
Super Baloo
TaleSpin
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.4
Piotruś Pan i Piraci
Peter Pan and the Pirates
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.4
Don Kojote i Sancho Panda
Adventures of Don Coyote and Sancho Panda, The
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.8
Kapitan Planeta
Captain Planet and the Planeteers
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.5
Przygody Animków
Tiny Toon Adventures
1990 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.0 1988 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.0 1987 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.8 1987 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.1
Legenda
Legend
1985 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.0
Krzyk
Shout, The
1978 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
0.0 1978 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
0.0 1977 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.7
Rocky Horror Picture Show
Rocky Horror Picture Show, The
1975 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
6.5
Napoleon i kobiety
Napoleon and Love
1974 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
0.0 1970 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)
7.6 1970 Dale "The Whale" Biederbeck (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tim Curry filmy Tim Curry najlepsze filmy Tim Curry zdjęcia Tim Curry galeria Tim Curry biografia Tim Curry nominacje Tim Curry nagrody i wyróżnienia Tim Curry filmografia Tim Curry aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.