Thandie Newton
Data urodzenia: 1972-11-06
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: mąż Ol Parker (od 11.07.1998), 2 dzieci: córka Ripley (ur. 17.10.2000) i Nico (ur. 2004)

Biografia:
Urodzona w Londynie, piękna aktorka, która zdobyła wykształcenie w dziedzinie antropologii na Uniwersytecie w Cambridge. Zyskała prestiż debiutem filmowym "Flirt" (1990), odtwarzając postać studentki z Ugandy przebywającej w australijskiej szkole z internatem , która wzbudza oburzenie środowiska, gdy zakochuje się w głównym bohaterze, białym studencie z pobliskiej szkoły dla chłopców. Newton pojawiła się w "The Young Americans", filmie kryminalnym z Harveyem Keitelem i w horrorze "Wywiad z wampirem" (1994), gdzie zagrała zmysłową, kreolską pokojówkę, która staje się pierwszą ofiarą Brada Pitta. W roku 1995 Newton została obsadzona w "Jeffersonie w Paryżu", produkcji Merchanta-Ivory'ego. Zagrała tam Sally Hemings, niewolnicę i być może kochankę przyszłego prezydenta Thomasa Jeffersona (granego przez Nicka Nolte). Jej pierwszym filmem po obronie dyplomu była "Podróż Augusta King" (1995), gdzie zagrała zbiegłą niewolnicę ochranianą przez właściciela ziemskiego Jasona Patrica. W thrillerze Anny Champion "Loaded" (1996), Newton była jedną z grupy skazanych na tragedię absolwentów szkoły średniej. "The Leading Man" reżyserowany przez Johna Duigana (1996) przyniósł jej rolę aktorki zabawiającej się z gwiazdą filmową, odtwarzaną przez Johna Bon Jovi.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Lindsey
10.0 2011 Kate
5.0 2010 Rosemary
7.6
Amerykański tata
American Dad!
2005 Makeva (głos) (gościnnie)
6.5
Mission: Impossible 2
Mission: Impossible II
2000 Nyah Nordolf-Hall
6.9
To był wypadek
It was an Accident
2000 Noreen Hurlock
8.7 1999 (gościnnie) (ona sama)
7.5 1998 Shandurai
6.3
Jefferson w Paryżu
Jefferson in Paris
1995 Sally Hemings(służąca)
7.9
Wywiad z wampirem
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994 Yvette
7.0 1993 Becky Newton
5.8
Amerykański łowca
Young Americans, The
1993 Rachel Stevens
8.3 1992 (gościnnie) (ona sama)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Thandie Newton filmy Thandie Newton najlepsze filmy Thandie Newton zdjęcia Thandie Newton galeria Thandie Newton biografia Thandie Newton nominacje Thandie Newton nagrody i wyróżnienia Thandie Newton filmografia Thandie Newton aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.