Teresa Lipowska
Data urodzenia: 1937-07-14
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: mąż Tomasz Zaliwski (14.12.1963 - 13.07.2006; jego śmierć), syn Marcin (ur. 1973)

Biografia:
Ukończyła średnią szkołę muzyczną w klasie fortepianu w Łodzi (1955). W latach 1957-85 występowała w warszawskim Teatrze Ludowym (od 1975 Nowym). W latach 1985-92 była aktorką Teatru Syrena w Warszawie. Obecnie - mimo, ze jest już na emeryturze - nadal występuje w tym teatrze.
6.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.0 2010 Krysia, koleżanka babci Oli (gościnnie)
6.8 2002 Czarownica / Kruk (głosy
7.5
Samuraj Jack
Samurai Jack
2001 Strażniczka Kamienia Neptuna (polski dubbing)
8.2
Spirited Away: W Krainie Bogów
Sen to Chihiro no kamikakushi
2001 Zeniba (polski dubbing)
5.6 2000 Przyjaciółka Babci Oli
6.7 2000 Pani Miażdżący Ząb (polski dubbing)
4.9
Pułkownik Bunkier
Colonel Bunker
1998 Matka Anny
7.0 1998 Pani Halska (gościnnie)
6.4 1998 Stefania Pawelec
7.1
Eerie, Indiana: Inny Wymiar
Eerie, Indiana: The Other Dimension
1998 Matylda Lloyd (polski dubbing)
5.1 1998 Matka Gosi
6.3
Atomówki
Powerpuff Girls, The
1998 Pani Malina (polski dubbing)
6.7 1997 Sprzedawczyni w sklepie monopolowym
7.4 1997 Pani Lucynka, właścicielka psa Homera(gościnnie)
7.6 1997 Mama Johnny'ego Pani Bravo (polski dubbing)
6.9
Przygody Olivera Twista
Nouvelles aventures d'Oliver Twist, Les
1997 (polski dubbing)
9.0 1997 (polski dubbing)
7.7 1995 Jadwiga Fornalczyk, teściowa Michała
6.5 1995 Stefania Pawelec, żona mężczyzny potrąconego przez Marię Lipertową
7.6 1995 Mama Dextera (polski dubbing)
5.8 1993 Matka Kiki (1993) (gościnnie)
6.7 1993 Maria Malak
7.2
Rodzina Addamsów
Addams Family, The
1992 (polski dubbing)
6.6
Kot Ik!
Eek! the Cat
1992 Babcia (polski dubbing)
7.0
Goofy i inni
Goof Troop
1992 Członkini jury w teleturnieju na najlepszą gospodynię domową (polski
6.4
Nowe podróże Guliwera
Gulliver's Travels
1992 Fosla (polski dubbing)
6.8
W 80 marzeń dookoła świata
Around the World in Eighty Dreams
1992 (polski dubbing)
6.8 1991 Dyrektorka szkoły (gościnnie)
7.6
Super Baloo
TaleSpin
1990 Luisa La Mur, ciotka Luisa / Lotna Jane (polski dubbing)
7.7
Muminki
Moomins
1990 Filifionka (polski dubbing)
6.5 1988 Pielęgniarka na oddziale doktora Kubiaka
7.0 1987 Sąsiadka Karolkowa
6.9 1983 Helena Sikorska
6.1 1983 Bigielowa
6.1 1983 Chudzina
7.6 1982 Teresa
9.0 1981 Halina, żona rencisty
8.1
Smerfy
Smurfs
1981 Chlorinda (polski dubbing)
7.8
Dom
1980 Poznańska, żona pułkownika (gościnnie)
7.3 1980 Nauczycielka Piotrowska
6.8 1979 Jagna
6.7 1978 Bigielowa
6.8 1978
7.5 1977 Szperlingowa (gościnnie)
7.4 1977 Stacha Łuczakówna (gościnnie)
6.1 1977 ciocia Ola
8.1 1976 Żona właściciela nowego fiata(gościnnie)
7.4
Scooby-Doo
Scooby-Doo/Dynomutt Hour, The
1976 (polski dubbing)
7.2 1975 Żona Badziaka
6.7 1975 Siostra Szymanka(gościnnie)
7.1
Pszczółka Maja
Mitsubachi Maya no boken
1975 Klementyna (polski dubbing)
4.5 1974 Elżbieta
7.0 1973 Żona
7.4
Przygody Pinokia
Kashi no ki Mokku
1972 (wersja amerykańka) (polski dubbing)
7.4
Nowy Scooby Doo
New Scooby-Doo Movies, The
1972 (polski dubbing)
7.1 1970 Nauczycielka
7.5 1969 Sierżant Danuta Pawlak
6.8 1967 Kasjerka Anna Pielak
7.8
Tom i Jerry
Tom and Jerry
1965 Pani Toma (polski dubbing)
6.8 1964
7.0
Jetsonowie
Jetsons, The
1962 (polski dubbing)
6.8 1956 Kobieta towarzysząca w restauracji złodziejowi(niewymieniony w czołówce)
6.5 1956 Pomocnica kucharki(niewymieniony w czołówce)
6.5 1950 Junaczka(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Teresa Lipowska filmy Teresa Lipowska najlepsze filmy Teresa Lipowska zdjęcia Teresa Lipowska galeria Teresa Lipowska biografia Teresa Lipowska nominacje Teresa Lipowska nagrody i wyróżnienia Teresa Lipowska filmografia Teresa Lipowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.