Tadeusz Somogi
Data urodzenia: 1922-01-01
Miejsce urodzenia: 2009-09-12
Stan cywilny: Czerwonogród, Polska (obecnie Uroczyszcze Czerwone, Ukraina)

Biografia:
Tadeusz Somogi urodził się 1 stycznia 1922 roku w Czerwonogrodzie na terenie dzisiejszej Ukrainy. Zmarł 12 września 2009 roku w Warszawie. Był aktorem drugiego planu. Zapamiętany jako konferansjer prowadzący turniej chirurgów w filmie "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". Miał na swoim koncie prawie 100 ról filmowych. Przed wojną był działaczem harcerskim. W 1944 r. zaciągnął się do I Armii Wojska Polskiego, utworzonej w Związku Radzieckim i wkrótce został aktorem Teatru Frontowego 4 Dywizji im. Jana Kilińskiego. Po wojnie wrócił do kraju i rozpoczął studia w Państwowej Szkole Dramatycznej w Warszawie. Na początku grywał na scenach teatralnych, a od 1950 roku również w filmach m.in. Andrzeja Wajdy, Krzysztofa Zanussiego, Jerzego Hoffmana, Stanisława Barei i Jerzego Passendorfera. Był odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz trzynastoma odznaczeniami bojowymi, medalem "Zasłużony Działacz Kultury", medalem "Zasłużony dla Miasta Warszawy". Kapitan Wojska Polskiego, kawalerzysta i propagator jeździectwa.
6.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.3 1989 Oficer na przyjęciu u Powiłańskich
7.7 1989 Uczestnik egzekucji Zborowskiego(niewymieniony w czołówce)
7.3 1989 Gość na balu u Senatora
7.3 1989
7.8 1989 Oficer na przyjęciu u Powiłańskich (gościnnie)
4.3 1988 Alfred Lampe
7.6 1988 Recepconista w gdańskim hotelu "Sopot" (gościnnie)
7.8 1988 Członek oddziału Rosińskiego
5.4 1986 Kolega Szostaka
7.1 1986 Porucznik Szota
7.7 1986 Portier-cinkciarz w hotelu "Victoria" (gościnnie)
6.4 1984 UB-ek
4.7 1984 Dyrektor Romuald, były przyjaciel Iwińskiego
5.9 1983 Mężczyzna w schronie przeciwlotniczym(niewymieniony w czołówce)
5.8 1983 Urzędnik Ambasady Polski w Indiach
8.3 1983 Gość na weselu / Wiśniewski
6.1 1981 Sprzedawca w sklepie RTV(niewymieniony w czołówce)
7.9 1980 Mężczyzna na przyjęciu u Roztockiej
7.8
Dom
1980 Mężczyna w pociągu (gościnnie)
7.3 1979 Żandarm poszukujący księdza Śmigielskiego (gościnnie)
7.7 1978 Konferansjer prowadzący teleturniej chirurgów
5.7 1978 Recepcjonista w hotelu "Sheraton"(gościnnie)
5.2 1977 Mężczyzna wynoszący walizkę z ambasady(niewymieniony w czołówce)
6.5 1976 Adiutant
6.8 1975 Rycerz
7.8 1974 Pasażer autobusu(niewymieniony w czołówce)
7.5 1974 Hajduk(niewymieniony w czołówce)
5.8 1973 Aktor śpiewający rannym żołnierzom w szpitalu
7.5 1973 Hajduk
5.9 1972 (gościnnie)
7.7 1969 Szlachcic spod Kamieńca(gościnnie)
6.9 1966 Żandarm
6.5 1966 Członek kapeli(niewymieniony w czołówce)
7.5 1966 Gość z Zachodu(niewymieniony w czołówce)
5.7 1963 Łącznik z rozkazem dla Michała
7.4 1961 Sierżant Zawieja
8.0 1959 Żołnierz austriacki(niewymieniony w czołówce)
7.4 1957 Sprzedawca kapeluszy w domu handlowym(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Porucznik, podwładny Waredy
6.4 1955 Aktor z teatru polowego

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tadeusz Somogi filmy Tadeusz Somogi najlepsze filmy Tadeusz Somogi zdjęcia Tadeusz Somogi galeria Tadeusz Somogi biografia Tadeusz Somogi nominacje Tadeusz Somogi nagrody i wyróżnienia Tadeusz Somogi filmografia Tadeusz Somogi aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.