Tadeusz Bradecki
Data urodzenia: 1955-01-02
Miejsce urodzenia: Zabrze, Polska

Biografia:
Aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. Ale także jeden z najciekawszych reżyserów teatralnych w Polsce. W roku 1977 ukończył Wydział Aktorski krakowskiej PWST. Rok wcześniej zadebiutował na deskach Teatru im. Słowackiego w Krakowie w sztuce "Zamek" Franza Kafki w reżyserii Wojciecha Szułczyńskiego. Nie zagrał tam dużej roli. Prawdziwym sukcesem była rola Geoffreya w "Smaku miodu" wyreżyserowanym przez Zbigniewa Micha w Starym Teatrze w Krakowie. Premiera miała miejsce w 1978 roku. Fascynacja sceną zaowocowała zdobyciem dyplomu reżyserskiego w 1984 roku po ukończeniu Wydziału Reżyserii PWST w Krakowie. Od tamtej pory rozpoczęła się bardzo udana przygoda Bradeckiego z reżyserią teatralną. Zrealizował wiele spektakli, między innymi w takich teatrach, jak: Stary Teatr w Krakowie (którego był także dyrektorem naczelnym i artystycznym w latach 1990-1996), Wybrzeże w Gdańsku, Polski we Wrocławiu, Nowy w Poznaniu, czy Teatr Śląski im. Wyspiańskiego w Katowicach.). Tadeusz Bradecki otrzymał wiele prestiżowych nagród, zwłaszcza za swoje teatralne inscenizacje (jak choćby nagroda im. Swinarskiego za reżyserię spektaklu "Woyzeck" Buchnera w Starym Teatrze w Krakowie oraz "Pana Jowialskiego" Fredry w Teatrze im. Jaracza w łodzi (to był rok 1986), czy nagroda Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za wybitne osiągnięcia reżyserskie i dramatopisarskie (rok 1987). Jako aktor zaznaczył się w filmach K. Zanussiego ("Constans", "Spirala", "Rok spokojnego słońca") a także K. Kieślowskiego ("Amator" i "Bez końca"). Spora liczba telewidzów średniego pokolenia pamięta go z występów w popularnym programie krakowskiej telewizji "Spotkania z balladą", w których występował w roli konferansjera (wraz ze swoim krakowskim kolegą Marcinem Sosnowskim); oni właśnie przejęli pałeczkę, jako prowadzący ten słynny ongiś program satyryczno-rozrywkowy, po legendarnym duecie Jerzego Stuhra i Bogusława Sobczuka. Osobiście mam nadzieję, że Bradecki - reżyser nie pożegnał jeszcze Bradeckiego - aktora.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.5 2009 Emil Merz
8.1 2008 Reżyser Tadeusz Borowski
6.5 2006 Mecenas Solski (gościnnie)
6.6 1991 Mąż Zuzanny
6.4 1991 mąż Zuzanny
6.0 1990 Józef Lończyński
7.3 1989 Ksiądz Marek
6.6 1988 Doktor Marcin, psychiatra opiekujący się chorą Niną
8.0 1988 Jeszua
7.7 1984 Hipnotyzer
6.6
Z dalekiego kraju
From a Far Country
1981
7.4 1980 Witold
5.4 1979 Syn Klonowicza

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tadeusz Bradecki filmy Tadeusz Bradecki najlepsze filmy Tadeusz Bradecki zdjęcia Tadeusz Bradecki galeria Tadeusz Bradecki biografia Tadeusz Bradecki nominacje Tadeusz Bradecki nagrody i wyróżnienia Tadeusz Bradecki filmografia Tadeusz Bradecki aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.