Tadeusz Białoszczyński
Data urodzenia: 1899-11-25
Miejsce urodzenia: 1979-01-24
Stan cywilny: Tamanowice, Austro-Węgry (obecnie Ukraina)

Biografia:
Tadeusz Białoszczyński urodził się 25 listopada 1899 roku we wsi Tamanowice na terenie dzisiejszej Ukrainy. Zmarł 24 stycznia 1979 roku w Warszawie. Jego ojciec, Jan, był rolnikiem i urzędnikiem skarbowym. 10 września 1921 zadebiutował na deskach Teatru Miejskiego im. Juliusza Słowackiego w Krakowie jako jako Karol von Schaunberg w "Burmistrzu Stylmondu" M. Maeterlincka. W krakowskim teatrze grał do 1924 r. a następnie w Łodzi, Warszawie, Wilnie i Lwowie. Dwa ostatnie lata przed wojną spędził na deskach dwóch stołecznych teatrów - Narodowego i Nowego. W filmie zadebiutował w 1937 roku w roli Różyckiego w Dziewczętach z Nowolipek. Podczas okupacji był robotnikiem, pracował też jako szatniarz i urzędnik. Występował w jawnych teatrach : Komedia, Maska, Nowości. Po Powstaniu Warszawskim został wywieziony do obozu w Zakroczymiu. Po wojnie, latem 1945 roku, zaangażował się do Teatru Starego w Krakowie. W 1952 roku przeniósł się do Warszawy, gdzie występował w Teatrze Współczesnym i Teatrze Narodowym. W 1959 roku przeszedł do Teatru Polskiego, z którym związał się do konca życia. Ma na swoim koncie 36 ról filmowych i serialowych. Często grywał role książąt, hrabiów a pod koniec życia ukazał talent w kreacjach starszych, nobliwych panów.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.6 1977 Alfred Jendl, przewodniczący składu sędziowskiego w Krakowie
6.3 1975 Profesor
7.3 1975 Ojciec Karola
7.7 1974 Ojciec Karola
6.6 1974 Margrabia Geron
6.2 1974 Przeor klasztoru(gościnnie)
6.9 1969 Bogusza
7.4 1965 Stryj Helmuta von Kniprode
6.1 1963 Generał brytyjski
5.2 1963 hrabia
6.4 1961 Kazimierz Jagiellończyk
6.6 1959 Profesor Biernacki
5.1 1956 Bartoszek
6.6 1956 Kapitan Roman Obersztyn
6.1 1951 Lelewel Joachim

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tadeusz Białoszczyński filmy Tadeusz Białoszczyński najlepsze filmy Tadeusz Białoszczyński zdjęcia Tadeusz Białoszczyński galeria Tadeusz Białoszczyński biografia Tadeusz Białoszczyński nominacje Tadeusz Białoszczyński nagrody i wyróżnienia Tadeusz Białoszczyński filmografia Tadeusz Białoszczyński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.