Sylvester Stallone
Data urodzenia: 1946-07-06
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Sasha Czack (28.12.1974 - 14.02.1985, rozwód), 2 synów: Sage (05.05.1976) i Seargeoh (ur. 1979); 2. Brigitte Nielsen (15.12.1985 - 13.07.1987, rozwód); 3. Jennifer Flavin (od 17.05.1997), 3 córki: Sophia

Biografia:
Zaczynał od statystowania w filmach Pakuli ("Klute") i Allena ("Bananas"). Wielka sława przyszła wraz z tytułową rolą w produkcji "Rocky" (1976) Johna G. Avildsena. Za kreację jednego z największych bohaterów kina popularnego, Stallone otrzymał dwie nominacje do Oscara - za scenariusz i główną rolę. Kolejne części przygód Rocky'ego reżyserował już sam Sly. Nie były to niestety filmy tak udane, jak pierwszy, ale aktor znalazł sposób na wybrnięcie z tej sytuacji, tworząc innego superbohatera w obrazie "Rambo: Pierwsza krew" (1982). Film, opowiadający o weteranie wojny Wietnamskiej, który buntuje się przeciwko spotykającej go niesprawiedliwości, znalazł swoją kontynuację w trzech kolejnych sequelach. Stallone wyreżyserował też "Paradise Alley" (1978) i musical "Pozostać żywym" (1983) z Travoltą w roli głównej. Aktor, specjalizujący się w kreacjach twardych facetów, stających do walki z całym światem, przypieczętował swój wizerunek ekranowy udziałem w takich filmach jak "Cobra" (1986), "Ponad szczytem" (1987), czy "Osadzony" (1989). Próbą przełamania takiego emploi był występ w "Oskarze" (1991) Landisa. Najwyrażniej jednak Stallone najlepiej sprawdzał się w filmach akcji, bo szybko powrócił do nich rolą ratownika górskiego w "Na krawędzi" i "Człowieku demolce" (1993). Aktor zagrał też bardziej poważne role - w "Cop Land" (1997) i "Dorwać Cartera" (2000). W 1997 roku aktor znalazł się na liście 100 największych gwiazd kina wszech czasów.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.7
Niezniszczalni (2010)
Expendables, The
7.4
Rocky 4 (1985)
Rocky IV
6.3
Pozostać żywym (1983)
Staying Alive
7.3
Rocky 3 (1982)
Rocky III
7.5
Rocky 2 (1979)
Rocky II

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Barney Ross
7.6
Niezniszczalni 2
Expendables II, The
2012
0.0 2011 Barney Ross
6.7
Niezniszczalni
Expendables, The
2010 Barney Ross
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Barney Ross
7.3
Herosi
Heroes
2006 Barney Ross
7.9 2003 Frank (gościnnie)
6.2
Wyścig
Driven
2001 Barney Ross
6.5
Tunel
Daylight
1996 Barney Ross
8.1 1996 (gościnnie) (on sam)
7.2
Zabójcy
Assassins
1995 Barney Ross
6.3
Specjalista
Specialist, The
1994 Barney Ross
8.6
Magia kina
Movie Magic
1994 (gościnnie) (on sam)
7.0
Na krawędzi
Cliffhanger
1993 Barney Ross
6.1
Stój, bo mamuśka strzela
Stop! Or My Mom Will Shoot
1992 Barney Ross
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
7.0
Oskar
Oscar
1991 Barney Ross
6.6
Rocky 5
Rocky V
1990 Barney Ross
7.4
Osadzony
Lock Up
1989 Barney Ross
7.1
Tango i Cash
Tango & Cash
1989 Barney Ross
6.9 1988 Barney Ross
7.2
Ponad szczytem
Over the Top
1987 Barney Ross
7.1 1986 Barney Ross
7.2
Rambo II
Rambo: First Blood Part II
1985 Barney Ross
7.4
Rocky 4
Rocky IV
1985 Barney Ross
6.3
Pozostać żywym
Staying Alive
1983 Barney Ross
7.3
Rambo: Pierwsza krew
First Blood
1982 Barney Ross
7.3
Rocky 3
Rocky III
1982 Barney Ross
6.6
Nocny jastrząb
Nighthawks
1981 Barney Ross
7.6 1981 Barney Ross
7.5
Rocky 2
Rocky II
1979 Barney Ross
6.3 1978 Barney Ross
7.8
Muppety
Muppet Show, The
1976 (gościnnie) (on sam)
7.5
Żegnaj laleczko
Farewell, My Lovely
1975 Barney Ross
6.2
Wyścig śmierci 2000
Death Race 2000
1975 Barney Ross
8.5 1973 Caddo (gościnnie)
7.3 1973 Detektyw Rick Daly (gościnnie)
7.5 1971 Barney Ross
7.3
Zakochani i inni
Lovers and Other Strangers
1970 Barney Ross
6.5
Buntownik
No Place to Hide
1970 Barney Ross

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sylvester Stallone filmy Sylvester Stallone najlepsze filmy Sylvester Stallone zdjęcia Sylvester Stallone galeria Sylvester Stallone biografia Sylvester Stallone nominacje Sylvester Stallone nagrody i wyróżnienia Sylvester Stallone filmografia Sylvester Stallone aktor Sylvester Stallone reżyser Sylvester Stallone scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.