Susan Lynch
Data urodzenia: 1971-06-05
Miejsce urodzenia: Corrinshego, Irlandia Północna, Wielka Brytania

Biografia:
Jej ojciec jest Irlandczykiem, a matka Włoszką, dlatego urodzona w Newry (Irlandia Północna) Susan Lynch biegle posługuje się tymi dwoma językami. Została odkryta przez swego obecnego agenta w lokalnej produkcji amatorskiej (grała w Gaelic - języku walijskim), jeszcze zanim poszła do szkoły dramatycznej. Utrzymywali ze sobą kontakt przez cały czas nauki. Lynch ukończyła The Central School of Speech and Drama w Londynie pod koniec lat 80'tych, otrzymując "Kenneth Branagh's Rennaissance Award" - nagrodę dla najbardziej obiecującego studenta. Lynch zagrała w filmie "Downtime", ukazała się jako efektowna kobieta - foka w "Tajemnicy Roan Inish" J. Saylesa i mignęła w "Wywiadzie z wampirem" N. Jordana. Jej kariera telewizyjna rozpoczęła się rolą żeńskiej połowy psychotycznego duetu w stylu Bonnie i Clyde'a, w drugim odcinku "Crackera". Do niedawna nie proponowano jej zbyt wielu ról "irlandzkich", zagrała jednak Norę ("Nora" 1999), długoletnią towarzyszkę życia Jamesa Joyce'a. Cieszy ją jednak fakt, iż zatrudniana jest do ról, gdzie wymagany jest angielski akcent. Po "Crackerze" zagrała w trzyczęściowym "To Say I Love You", była też tytułową "Dangerous Lady" w czteroodcinkowym serialu gangsterskim, wystąpiła także w telewizyjnych adaptacjach "Ivanhoe", "A Royal Scandal" obok Richarda E. Granta oraz w miniserialach "Kings in Grass Castle" i "Amongst Women". Grała w hicie - niespodziance "Waking Ned", i w "Beautiful Creatures" obok Rachel Weisz, szkockim filmie o kobiecej przyjaźni. Wystąpiła również obok Johnny Deppa w "Z piekła rodem ("From Hell"), gdzie zagrała alkoholiczkę i prostytutkę. Związana jest z the National Theatre i the Bush Theatre ("The Clearing", "El Cid", "Pericles"), grała tytułową rolę w "Pannie Julii" obok Johna Hannah w Young Vic oraz w "Berlin Bertie" i w "Ashes and Sand" w Royal Court. Jednym z jej ostatnich filmów jest kręcony w Rzymie thriller "Commedia" z Jonathanem Pryce'm. Bratem Susan jest znany aktor John Lynch ("Cal").
6.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Pani O'Mara
7.2 2011 Anna Monroe
0.0 2009 Lillie Connolly
8.1
Przypadki
Bodies
2004 Dr Maria Orton
0.0 2002 Stevie McCutcheon
7.6
Z piekła rodem
From Hell
2001 Liz Stride
7.4 2000 Nora Barnacle
0.0 1998 Sarah
0.0 1998 Maggie
6.6 1997 Rebecca
10.0 1995 Maura Ryan
7.9
Wywiad z wampirem
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994 Wampirzyca z Paryża
7.6 1984 Praktykantka (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Susan Lynch filmy Susan Lynch najlepsze filmy Susan Lynch zdjęcia Susan Lynch galeria Susan Lynch biografia Susan Lynch nominacje Susan Lynch nagrody i wyróżnienia Susan Lynch filmografia Susan Lynch aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.