Steven Seagal
Data urodzenia: 1952-04-10
Miejsce urodzenia: Lansing, Michigan, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Miyako Fujitani (1975 - 1986, rozwód), 2 dzieci: Kentaro (ur. 1976) i Ayako Fujitani (ur. 1979); 2. Adrienne La Russa (1984 - 1984, anulowane); 3. Kelly LeBrock (05.09.1987 - 1996, rozwód), 3 dzieci: Annaliza, Dominick

Biografia:
Steven Seagal jest obecnie jednym z najlepiej zarabiających aktorów amerykańskich. Jednak początki jego kariery nie są związane z filmem. W 1968 r. Seagal wyjechał do Japonii, gdzie pracował jako dziennikarz i nauczyciel języka angielskiego. Jednocześnie kształcił swoje umiejętności we wschodnich stylach walki i wkrótce został pierwszym białym człowiekiem, który otworzył w Japonii szkołę uczącą tej sztuki. W 1987 r. powrócił do Stanów i w Hollywood kontynuował pracę jako instruktor karate. Rok później zadebiutował przed kamerami rolą w filmie "Nico". Obraz stał się przebojem, a Seagal niemalże z dnia na dzień stał się gwiazdą. Kolejne role, mimo iż nie przyniosły mu uznania w oczach krytyków, umocniły jego pozycję jako odtwórcy postaci "twardych facetów". W 1994 r. Steven zadebiutował jako reżyser robiąc film pt. "Na zabójczej ziemi".
6.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.1
Na zabójczej ziemi (1994)
On Deadly Ground

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.1 2011 Forrest Taft
5.4
Bez litości
True Justice
2011 Elijah Kane
6.7
Maczeta
Machete
2010 Forrest Taft
8.5 2003 (gościnnie) (on sam)
6.9
Mroczna dzielnica
Exit Wounds
2001 Forrest Taft
5.1
Terrorysta
Ticker
2001 Frank Glass
5.7
Patriota
Patriot, The
1998 Forrest Taft
6.5
Krytyczna decyzja
Executive Decision
1996 Forrest Taft
8.1 1996 (gościnnie) (on sam)
6.4
Liberator 2
Under Siege 2: Dark Territory
1995 Forrest Taft
6.1
Na zabójczej ziemi
On Deadly Ground
1994 Forrest Taft
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
7.2
Szukając sprawiedliwości
Out for Justice
1991 Gino Felino
7.3
Szukając sprawiedliwości
Out for Justice
1991 Gino Felino
7.1
Nico
Above the Law
1988 Nico Toscani

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Steven Seagal filmy Steven Seagal najlepsze filmy Steven Seagal zdjęcia Steven Seagal galeria Steven Seagal biografia Steven Seagal nominacje Steven Seagal nagrody i wyróżnienia Steven Seagal filmografia Steven Seagal aktor Steven Seagal reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.