Steve Martin
Data urodzenia: 1945-08-14
Miejsce urodzenia: Waco, Teksas, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Victoria Tennant (20.11.1986 - 1994, rozwód); 2. Anne Stringfield (od 28.07.2007)

Biografia:
Jako nastolatek Steve Martin dorabiał do kieszonkowego sprzedając przewodniki po Disneylandzie. Żeby zwrócić na siebie uwagę potencjalnych klientów grał na banjo i pokazywał różne magiczne sztuczki. Po ukończeniu szkoły średniej postanowił trochę spoważnieć i rozpoczął studia filozoficzne. Nie zabawił na nich jednak długo i skierował swoją całą uwagę na zrobienie kariery artystycznej. Początkowo zajmował się pisaniem tekstów dla innych. Współpracował m.in. z tak znanymi osobami jak: Sonny i Cher, John Denver, czy Dick Van Dyke. Z czasem Martin stwierdził, że nie może pozostawać cały czas w cieniu wielkich nazwisk i zaczął występować jako samodzielny komik. W bardzo szybkim czasie zyskał sobie popularność w nocnych klubach i został zaangażowany do filmu. Po raz pierwszy przed kamerami Steve Martin stanął w 1977 r. na planie "The Absent Minded Waiter" jednak jego prawdziwa kariera aktorska zaczęła się dwa lata później po doskonałej kreacji w obrazie "The Jerk". Talent Martina do rozbawiania widzów sprawił, iż artysta w szybkim czasie stał się jednym z najpopularniejszych komików amerykańskich. Aktora nie interesują jednak tylko role komediowe. Ma na swoim koncie kilka bardzo udanych kreacji dramatycznych w takich filmach jak: "Grand Canyon", "Cudotwórca", czy "Hiszpański więzień". Martin jest również utalentowanym autorem sztuk teatralnych i kolekcjonerem sztuki.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
5.9
Wielki rok
Big Year, The
2011 Stu Preissler
0.0 2010 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.3
Różowa Pantera 2
Pink Panther 2, The
2009 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
10.0 2009 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
5.6
Nowokaina
Novocaine
2001 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
8.1
Tytani
Remember the Titans
2000 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.0
Tajemniczy Joe
Joe Gould's Secret
2000 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.5 1999 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.4
Książę Egiptu
Prince of Egypt, The
1998 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.1
Hiszpański więzień
Spanish Prisoner, The
1997 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.9
Ojciec panny młodej II
Father of the Bride Part II
1995 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.3
Cudotwórca
Leap of Faith
1992 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.7
Dzika lokatorka
HouseSitter
1992 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
5.8
Wielki Kanion
Grand Canyon
1991 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.7
Ojciec panny młodej
Father of the Bride
1991 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.0
Moje błękitne niebo
My Blue Heaven
1990 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.8
Spokojnie, tatuśku
Parenthood
1989 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.2 1987 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.0 1987 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.6
Krwiożercza roślina
Little Shop of Horrors
1986 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
4.0 1985 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.3
Człowiek z dwoma mózgami
Man with Two Brains, The
1983 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.4
Umarli nie potrzebują pledu
Dead Men Don't Wear Plaid
1982 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
10.0 1982 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.1
Grosz z nieba
Pennies from Heaven
1981 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
0.0 1980 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.1
Klub samotnych serc sierżanta Pieprza
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1978 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
3.7 1977 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
7.8
Muppety
Muppet Show, The
1976 Ray Patterson (głos) (gościnnie)
6.2 1971 Ray Patterson (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Steve Martin filmy Steve Martin najlepsze filmy Steve Martin zdjęcia Steve Martin galeria Steve Martin biografia Steve Martin nominacje Steve Martin nagrody i wyróżnienia Steve Martin filmografia Steve Martin aktor Steve Martin scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.