Stanisław Bareja
Data urodzenia: 1929-12-05
Miejsce urodzenia: 1987-06-14
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Jeden z najpopularniejszych twórców filmowych. Ukończył reżyserię w łódzkiej PWSF. Debiutował w 1960 r. Gatunkiem, w którym talent Barei zrealizował się najpełniej była komedia. Jego filmy takie jak "Miś", "Brunet wieczorowa porą", "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", "Nie ma róży bez ognia" znalazły swoje miejsce w ścisłej czołówce polskiej kinematografii i z pewnością zasługują na miano kultowych. Posiadał niezwykły i rzadki dar obserwacji. Segregował świat na swój własny sposób. Prozaiczna i często absurdalna polska rzeczywistość była dla niego swoistym natchnieniem. Każda najbardziej błaha scenka "spod budki z piwem" mogła stać się motywem filmowym. Wielu aktorów stworzyło w jego filmach swe najwspanialsze kreacje (Stanisław Tym w "Misiu", czy Wojciech Pokora w "Poszukiwany Poszukiwana"). Bareja był również twórcą seriali telewizyjnych, m.in. pierwszego polskiego serialu "Barbara i Jan", a także tak popularnych komedii jak "Zmiennicy" czy "Alternatywy 4". Zmarł 14 czerwca 1987 r.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 1986
7.9 1980 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.8
Dom
1980 Reżyser "Zakazanych piosenek" (gościnnie)
7.7 1978 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
6.8 1978 Reżyser filmu "Dobranocka"
7.5 1977 Jan Mincel (gościnnie)
7.5 1976 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.8 1974 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.6 1972 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
6.5 1966 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
6.8 1964 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.0 1961 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.1 1960 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.2 1959 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
5.4 1958 Pan młody, mąż Magdy Sobczakówny
7.7 1958 Kucharz na "Orle"(niewymieniony w czołówce)
8.1 1957 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
7.4 1957 Facet na straganie(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Kamerdyner Kunickiego(niewymieniony w czołówce)
6.5 1956 Jasiek
6.7 1955 "Za dużo jedzący" kolarz ("Nowela kolarska")(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Stanisław Bareja filmy Stanisław Bareja najlepsze filmy Stanisław Bareja zdjęcia Stanisław Bareja galeria Stanisław Bareja biografia Stanisław Bareja nominacje Stanisław Bareja nagrody i wyróżnienia Stanisław Bareja filmografia Stanisław Bareja aktor Stanisław Bareja reżyser Stanisław Bareja scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.