Simon Pegg
Data urodzenia: 1970-02-14
Miejsce urodzenia: Gloucester, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Maureen McCann (od 23.07.2005), córka (ur. 2009)

Biografia:
Syn urzędniczki państwowej i muzyka jazz'owego. Kiedy miał siedem lat jego rodzice rozwiedli się. Nazwisko "Pegg" przybrał od swojego ojczyma. Ukończył wiele szkół. Uczęszczał do: Castle Hill Primary School, Brockworth  Comprehensive Secondary School, King's School Gloucester. Studiował literaturę angielską na Stratford-upon-Avon-College. W czasie studiów na University of Bristol należał do Towarzystwa Dramatycznego. Posiada licencjat z dramatu. W 1993 roku przeniósł się do Londynu, gdzie zaczął brać udział w występach "stand-up". Występował na Festiwalu w Edynburgu w 1995 roku. Zaproszono go także na festiwale w Australii i Nowej Zelandii, gdzie dawał występy w latach 1996-1997. Został zauważony przez producentów telewizyjnych, dzięki czemu zaczął grać w serialach komediowych, takich jak: "Asylum", "Big Train" oraz "Hippies". Od 1999 roku zajmował się tworzeniem serialu "Spaced", w którym grał także jedną z głównych ról. Pod koniec lat 90-tych miał swoje pierwsze angaże w filmach pełnometrażowych. Zagrał m. in. w "Opowieściach z metra" oraz "Pensjonacie dla świrów, czyli Hotel Paradiso". W 2004 roku zagrał główną rolę w czarnej komedii "Wysyp żywych trupów", której był jednym ze scenarzystów. Był także współscenarzystą i odtwórcą głównej roli w filmie "Hot Fuzz - Ostre psy" z 2007 roku. Swoją przygodę z Hollywood rozpoczął w 2008 roku główną rolą w komedii "Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi".
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Buck (głos)
0.0 2011 Redaktor (gościnnie)
6.3 2010 Redaktor (gościnnie)
7.3 2007 Redaktor (gościnnie)
8.2 2007 Redaktor (gościnnie)
8.9
Doktor Who: Ściśle tajne
Doctor Who Confidential
2005 Redaktor (gościnnie)
8.1
Doktor Who
Doctor Who
2005 Redaktor (gościnnie)
0.0 2004 Redaktor (gościnnie)
7.6 2002 Redaktor (gościnnie)
8.7
Kompania braci
Band of Brothers
2001 Sierżant William Evans
1.0 2001 Redaktor (gościnnie)
8.3 2000 Redaktor (gościnnie)
8.7 1999 Redaktor (gościnnie)
10.0 1999 Redaktor (gościnnie)
0.0 1998 Redaktor (gościnnie)
8.2 1998 Redaktor (gościnnie)
0.0 1997 Redaktor (gościnnie)
9.3 1997 Redaktor (gościnnie)
9.1 1997 Redaktor (gościnnie)
6.0 1996 Redaktor (gościnnie)
0.0 1995 Redaktor (gościnnie)
0.0 1995 Redaktor (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Simon Pegg filmy Simon Pegg najlepsze filmy Simon Pegg zdjęcia Simon Pegg galeria Simon Pegg biografia Simon Pegg nominacje Simon Pegg nagrody i wyróżnienia Simon Pegg filmografia Simon Pegg aktor Simon Pegg reżyser Simon Pegg scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.