Sherilyn Fenn
Data urodzenia: 1965-02-01
Miejsce urodzenia: Detroit, Michigan, USA
Stan cywilny: mąż Toulouse Holliday (04.12.1994 - 1997, rozwód), syn Myles Maximillian (ur. 15.12.1993)

Biografia:
Piękno, inteligencja i talent w jednym. Informacje jakich udziela o sobie dziennikarzom (których nie znosi) są sprzeczne. Raz opowiada,że była spokojną, nieśmiałą nastolatką. Innym razem mówi o sobie jako o niesfornej,nielubiącej szkoły i sprawiającej kłopoty wychowawcze. Jedno jest pewne. Jej matka Arlene grała w zespole muzycznym na instrumentach klawiszowych, a ojciec na perkusji. Ich małżeństwo stało się fikcją, gdy na świat przyszła Sherilyn. Wychowała ją matka koncertująca po całych Stanach. Mała Sherilyn bardzo często zmieniała szkoły. Nie lubiła tego, bo musiała wciąż szukać nowych przyjaciół. W 1983 r.jej mama zamieszkała na stałe w Los Angeles. 17-letnia wówczas Sherilyn postanowiła zostać aktorką.Studiowała w Lee Strasburg Theater Institute. Zagrała w kilku marnych filmach, ale nie ukazały one jej talentu. Wtedy zainteresował się nią "Playboy" i zaproponował sesję zdjęciową. Rok póżniej piękna dziewczyna została króliczkiem "Playboya". Chciała jednak grać,a z tym nie było najlepiej. Po kilku epizodach przyszedł czas na serial tv " Miasteczko Twin Peaks ". David Lynch, reżyser tak zafascynował się filigranową (mierzy 152cm.) aktorką, że zamiast małej rólki powierzył jej pierwszoplanową postać Audrey Horne.I tak cudowną Sherilyn poznał cały świat. Po sukcesie, jaki odniósł serial Lynch zaproponował jej rolę w " Dzikości serca " (1990). Zagrała tam bardzo przekonywująco dziewczynę w szoku, której przytrafił się wypadek samochodowy. W 1992 zagrała Candy Cane u boku Danny'ego Aiello w "Ruby". Rok później były "Trzy serca",zagrała tam obok Kelly Lynch a reżyserował Yurek Bogayevicz. Również w 1993 r.zagrała w thrillerze "Uwięziona Helena". Rolę tę odrzuciła Kim Basinger (również była modelka) przerażona losami postaci Heleny (za co zapłaciła ogromne odszkodowanie). Oglądając ten film można przekonać się, jaką piękną kobietą jest Feen. Magazyn 'People' w 1991 r. zaliczył ją do 50 Najpiękniejszych Ludzi Świata. Jej ciotką jest popularna w latach 70. piosenkarka Suzi Quatro. Wśród jej byłych miłości znaleźli się : Johnny Depp, Kiefer Sutherland, Prince. Miała też romans z Davidem Lynchem. Ze swoim byłym mężem,muzykiem i technikiem filmowym, Toulousem Hollidayem nadal żyje w przyjaźni. W domu ma dwa koty - Ophelię i Redmonda. Lubi jeździć na rowerze, medytuje,ćwiczy kundalini jogę, pływa i uwielbia gotować. Każdy pokój w swoim pięknym domu urządziła wg zasad féng shui i może to sprawia, że jest niezwykle szczęśliwą osobą.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.9 2008 Pani Soellner (gościnnie)
7.9
Świry
Psych
2006 Pani Soellner (gościnnie)
6.0 2005 Pani Soellner (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Pani Soellner (gościnnie)
10.0 2004 Pani Soellner (gościnnie)
7.8
Agenci NCIS
Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service
2003 Pani Soellner (gościnnie)
7.3 2002 Gwen Creighton (gościnnie)
8.2
Niesamowite opowieści
Night Visions
2001 Pani Soellner (gościnnie)
7.9
Kochane kłopoty
Gilmore Girls
2000 Pani Soellner (gościnnie)
7.6 2000 Pani Soellner (gościnnie)
6.9
Potyczki Amy
Judging Amy
1999 Pani Soellner (gościnnie)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Pani Soellner (gościnnie)
0.0
Brutalne przebudzenie
Rude Awakening
1998 Pani Soellner (gościnnie)
7.3
Jezioro marzeń
Dawson's Creek
1998 Pani Soellner (gościnnie)
7.2
W niewoli snów
Slave of Dreams
1995 Pani Soellner (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Pani Soellner (gościnnie)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 Ginger (gościnnie)
6.8 1993 Pani Soellner (gościnnie)
8.1
Myszy i ludzie
Of Mice and Men
1992 Pani Soellner (gościnnie)
7.8
Dzikość serca
Wild at Heart
1990 Pani Soellner (gościnnie)
8.4 1990 Audrey Horne
8.4 1990 Pani Soellner (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Pani Soellner (gościnnie)
7.2
Spotkanie dwóch księżyców
Two Moon Junction
1988 Pani Soellner (gościnnie)
9.5 1988 Pani Soellner (gościnnie)
8.0 1987 Pani Soellner (gościnnie)
7.1
Widmo
Wraith, The
1986 Pani Soellner (gościnnie)
6.7
Zdrówko
Cheers
1982 Pani Soellner (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sherilyn Fenn filmy Sherilyn Fenn najlepsze filmy Sherilyn Fenn zdjęcia Sherilyn Fenn galeria Sherilyn Fenn biografia Sherilyn Fenn nominacje Sherilyn Fenn nagrody i wyróżnienia Sherilyn Fenn filmografia Sherilyn Fenn aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.