Sean Connery
Data urodzenia: 1930-08-25
Miejsce urodzenia: Edynburg, Szkocja, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Diane Cilento (06.12.1962 - 06.09.1973, rozwód), syn Jason (11.01.1963); 2. Micheline Roquebrune (od 06.05.1975)

Biografia:
W wieku 19 lat zaczynał jako nagi model w Edinburgh Art College. Zyskał sławę jako 007, agent Jej Królewskiej Mości, James Bond. Zagrał go 6 razy, ale z powodzeniem udało mu się odciąć od skojarzeń z tą właśnie rolą. Ma charakterystyczny, rozpoznawalny szkocki akcent, który nie przeszkadza mu jednak grania w najróżniejszych rolach. Jest aktorem niezwykle wszechstronnym. Mieszka w Hiszpanii.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.5 2006 (on sam)
7.2
Osaczeni
Entrapment
1999 Robert MacDougal
5.7 1999 Pradziadek Athair (głos) (gościnnie)
7.6
Gra w serca
Playing by Heart
1998 Paul
7.4 1997 (gościnnie) (on sam)
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
7.7
Twierdza
Rock, The
1996 Kapitan John Patrick Mason
7.4
W słusznej sprawie
Just Cause
1995 Paul Armstrong
6.8
Rycerz króla Artura
First Knight
1995 Król Artur
6.8 1993 Kapitan John Connor
6.6 1992 Dr Robert Campbell
7.3
Robin Hood: Książę złodziei
Robin Hood: Prince of Thieves
1991 Król Ryszard Lwie Serce
7.8
Polowanie na Czerwony Październik
Hunt for Red October, The
1990 Kapitan Marko Ramius
6.8
Wydział Rosja
Russia House, The
1990 Bartholomew Barley Scott Blair
7.8
Indiana Jones i ostatnia krucjata
Indiana Jones and the Last Crusade
1989 Profesor Henry Jones
6.6
Rodzinny interes
Family Business
1989 Jessie
8.0
Nietykalni
Untouchables, The
1987 Jim Malone
7.4
Nigdy nie mów nigdy
Never Say Never Again
1983 James Bond
7.1
Na skraju przepaści
Five Days One Summer
1982 Douglas
7.1
Bandyci czasu
Time Bandits
1981 Król Agamemnon / Strażak
7.2
Odległy ląd
Outland
1981 O'Niel
6.7
Kuba
Cuba
1979 Major Robert Dapes
7.6
O jeden most za daleko
Bridge Too Far, A
1977 Generał dywizji Roy Urquhart
7.0
Powrót Robin Hooda
Robin and Marian
1976 Robin Hood
7.9
Człowiek, który chciał być królem
Man Who Would Be King, The
1975 Daniel Dravot
9.2
Wiatr i lew
Wind and the Lion, The
1975 Mulay el-Raisuli
7.7
Morderstwo w Orient Expressie
Murder on the Orient Express
1974 Pułkownik Arbuthnott
6.9
Okup
Ransom (II)
1974 Nils Tahlvik
7.3
Agresja
Offence, The
1973 Detektyw Sierżant Johnson
7.4
Diamenty są wieczne
Diamonds Are Forever
1971 James Bond
7.3
Molly Maguire
Molly Maguires, The
1970 Jack Kehoe
7.1
Czerwony namiot
Krasnaya palatka
1969 Roald Amundsen
6.4
Nowy świat
Monde nouveau, Un
1966
8.1
Wzgórze
Hill, The
1965 Joe Roberts
7.6 1964 Mark Rutland
5.8 1961 Pedlar Pascoe
7.0 1961 Paddy Damion
5.7 1960 Raptus
8.8 1959 Michael McBride
9.2
Inne miejsce
Another Time, Another Place
1958 Mark Trevor
6.1 1957 Tom
7.6 1957 Spike
5.9
O życie dziecka
Time Lock
1957 Spawacz
4.0 1955 (gościnnie)
7.6 1955 Rick Martell / John Proctor
4.7 1955 Joe Brasted (gościnnie)
7.0 1950 Portier (1957) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sean Connery filmy Sean Connery najlepsze filmy Sean Connery zdjęcia Sean Connery galeria Sean Connery biografia Sean Connery nominacje Sean Connery nagrody i wyróżnienia Sean Connery filmografia Sean Connery aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.