Sean Bean
Data urodzenia: 1959-04-17
Miejsce urodzenia: Sheffield, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: czterokrotnie żonaty: 1. Debra James (11.04.1981 - 1988, rozwód); 2. Melanie Hill (27.02.1990 - 1997, rozwód), 2 córki: Lorna (ur. 1987) i Molly (ur. 1991); 3. Abigail Cruttenden (22.11.1997 - 2000, rozwód), córka Evie N

Biografia:
Zanim Sean Bean rozpoczął karierę artystyczną pracował jako spawacz w firmie swojego ojca. Jednak szybko zdał sobie sprawę, że nie jest to zawód jaki chciałby wykonywać i spróbował swoich sił jako aktor w miejscowym teatrze w Sheffield (Anglia). W krótki czasie zyskał sobie miano jednego z najlepszych artystów tej sceny i zachęcony swoimi sukcesami rozpoczął naukę w prestiżowej Royal Academy of Dramatic Art. Po zakończeniu swojej edukacji Bean zadebiutował na dużej scenie jako Tybalt w "Romeo i Julii" Williama Szekspira. Rola ta przyniosła mu uznanie krytyków i zaowocowała kolejnymi propozycjami ról. W 1986 r. Derek Jarman zaangażował Beana do swojego nowego filmu "Caravaggio". Rola ta została owacyjnie przyjęta przez krytyków i otworzyła aktorowi drogę do elitarnej grupy Royal Shakespeare Company z którą przez jakiś czas występował. W 1988 r. Bean wystąpił w jednej z głównych ról w głośnym filmie Mike'a Figgisa "Burzliwy poniedziałek", która ostatecznie potwierdziła jego wysoką pozycję w aktorskim świecie i otworzyła drzwi do udziału w produkcjach wysokobudżetowych. Od tamtej pory Sean wystąpił w tak znanych obrazach jak "Czas patriotów", czy "GoldenEye". Bean jest również zasłużonym aktorem telewizyjnym. Polscy widzowie mogli podziwiać go jako Sharpe'a, żołnierza z okresu napoleońskiego, w którego postać artysta wcielił się już 14 razy.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Eddard Stark
6.8
Królewna Śnieżka
Mirror Mirror
2012 Eddard Stark
5.1
Silent Hill: Apokalipsa 3D
Silent Hill: Revelation 3D
2012 Harry Mason / Chris Da Silva
5.0
Silent Hill: Apokalipsa 3D
Silent Hill: Revelation 3D
2012 Harry Mason / Chris Da Silva
0.0 2011 Eddard Stark
0.0 2011 Eddard Stark
0.0 2011 Eddard Stark
5.3
Czas bohaterów
Age of Heroes
2011 Eddard Stark
10.0 2011 Eddard Stark
0.0 2011 Eddard Stark
8.9
Gra o tron
Game of Thrones
2011 Eddard Stark
6.1 2010 Eddard Stark
6.4
Czarna śmierć
Black Death
2010 Eddard Stark
6.8
Wilcze prawo: 1983
Red Riding: In the Year of Our Lord 1983
2009 Eddard Stark
7.9 2002 Eddard Stark
7.6 2002 Eddard Stark
7.7 1998 Eddard Stark
7.5 1997 Eddard Stark
8.9
Kiedy nadejdzie sobota
When Saturday Comes
1996 Eddard Stark
7.3 1995 Eddard Stark
8.1
Czarny książę
Black Beauty
1994 Eddard Stark
8.8
Pastor na obcasach
Vicar of Dibley, The
1994 Eddard Stark
7.5
Czas patriotów
Patriot Games
1992 Eddard Stark
8.1
Klaryssa
Clarissa
1991 Eddard Stark
8.0 1991 Eddard Stark
0.0 1991 Eddard Stark
8.1
Pole
Field, The
1990 Eddard Stark
8.2
Ślady wiatru
Windprints
1990 Eddard Stark
7.3
Jak zrobić karierę w reklamie
How to Get Ahead in Advertising
1989 Eddard Stark
7.1 1986 Eddard Stark
5.2
Zimowy lot
Winter Flight
1984 Eddard Stark
7.6 1984 Eddard Stark

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sean Bean filmy Sean Bean najlepsze filmy Sean Bean zdjęcia Sean Bean galeria Sean Bean biografia Sean Bean nominacje Sean Bean nagrody i wyróżnienia Sean Bean filmografia Sean Bean aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.