Sarah Michelle Gellar
Data urodzenia: 1977-04-14
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: mąż Freddie Prinze Jr. (od 01.09.2002), córka Charlotte Grace (ur. 19.09.2009)

Biografia:
Sarah została odkryta jako kilkuletnia dziewczynka. Podczas obiadu w restauracji z mamą, podszedł do niej agent i zapytał, czy nie chciałaby zagrać w filmie, Sarah zgodziła się. I tak właśnie się zaczęła jej kariera. Trzy tygodnie potem Sarah zadebiutowała na ekranie rolą w filmie "An invasion of privacy". Występy w kilku serialach sprawiają, że Sarah szlifuje swój talent, nabiera wdzięku. Występuje u boku Matthew Brodericka i Erica Stoltza w przedstawieniu "The Window Claire", oraz w nagrodzonym serialu "Kobieta zwana Jackie". W wieku siedmiu lat rodzice Sarah rozwodzą się. Sarah zostaje z matką i niełatwo jest im związać koniec z końcem. Pieniądze, jakie zarabia Sarah pozwalają jej na opłacenie szkoły "Professional Children School" o profilu artystycznym. Sarah kończy szkołę z wyróżnieniem. Sarah nie utrzymywała kontaktów z ojcem, często podkreślała, że "nie ma ojca". Jej ojciec zmarł w październiku 2001 roku, być może na skutek przedawkowania. Prawdziwy sukces przynosi jej rola w serialu "All my children" Kendall Hart. Na ekranie intrygowała, kłamała aż w końcu popełniła samobójstwo. W roku 1997 po została nominowana po raz drugi do nagrody Emmy w kategorii Najlepsza Aktorka Młodego Pokolenia. Tym razem, Sarah zdobyła statuetkę. Następnego dnia Sarah odeszła z serialu. Jej decyzja była zaskoczeniem. Mówiono jej, że to już koniec jej kariery. Jednak Gellar nie poddała się i zdobyła rolę nieustraszonej Buffy. Najpierw widziano ją jako Cordelie, ale Sarah postawiła na swoim. Chciała Buffy i dostała ją po jedenastu castingach. "Chciałam udowodnić, że potrafię zrobić to czego oni oczekują i wreszcie dali mi rolę Buffy". Od tej pory jej kariera potoczyła się błyskawicznie. Sarah zdobyła sobie uznanie milionów publiczności rolą Buffy oraz filmami "Krzyk2", "Koszmar minionego lata" oraz uznanie krytyków filmem "Szkoła uwodzenia". Jest najpopularniejszą i chyba najlepszą aktorką młodego pokolenia. Została umieszczona na liście najpiękniejszych ludzi świata przez magazyn "People". W dzień jej 24-tych urodzin zaręczyła się z aktorem Freddiem Prince Jr.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2011 Gina (głos) (gościnnie)
6.2
Opętany
Possession
2009 Gina (głos) (gościnnie)
6.5
Weronika postanawia umrzeć
Veronika Decides to Die
2009 Gina (głos) (gościnnie)
7.9 2005 Gina (głos) (gościnnie)
7.6 2004 Gina (głos) (gościnnie)
7.9 2002 Gina (głos) (gościnnie)
7.9 2001 Gina (głos) (gościnnie)
7.6 2000 Gina (głos) (gościnnie)
8.0 2000 Gina (głos) (gościnnie)
6.9
Szkoła uwodzenia
Cruel Intentions
1999 Gina (głos) (gościnnie)
7.1
Cała Ona
She's All That
1999 Gina (głos) (gościnnie)
7.6 1999 Gina (głos) (gościnnie)
7.4
Herkules
Hercules: The Animated Series
1998 Gina (głos) (gościnnie)
7.6
Seks w wielkim mieście
Sex and the City
1998 Debbie (gościnnie)
6.5
Koszmar minionego lata
I Know What You Did Last Summer
1997 Gina (głos) (gościnnie)
7.2
Buffy: Postrach wampirów
Buffy the Vampire Slayer
1997 Gina (głos) (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Gina (głos) (gościnnie)
8.0 1996 Gina (głos) (gościnnie)
8.1 1996 Gina (głos) (gościnnie)
6.4 1992 Gina (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Gina (głos) (gościnnie)
6.8
Jackie
Woman Named Jackie, A
1991 Gina (głos) (gościnnie)
5.5
Rosyjska ruletka
High Stakes
1989 Gina (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Gina (głos) (gościnnie)
6.9
Wesoły domek
Funny Farm
1988 Gina (głos) (gościnnie)
7.7
Kusza
Crossbow
1987 Gina (głos) (gościnnie)
7.8
Biografie
Biography
1987 Gina (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sarah Michelle Gellar filmy Sarah Michelle Gellar najlepsze filmy Sarah Michelle Gellar zdjęcia Sarah Michelle Gellar galeria Sarah Michelle Gellar biografia Sarah Michelle Gellar nominacje Sarah Michelle Gellar nagrody i wyróżnienia Sarah Michelle Gellar filmografia Sarah Michelle Gellar aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.