Samuel L. Jackson
Data urodzenia: 1948-12-21
Miejsce urodzenia: Waszyngton, Dystrykt Kolumbii, USA
Stan cywilny: żona LaTanya Richardson (od 1980), córka Zoe (ur. 1982)

Biografia:
Jest weteranem wśród aktorów. Zanim w latach 90. zyskał popularność występował w teatrze, reklamach telewizyjnych i filmach. Przez długi czas pracował z Negro Ensemble Company i NY Shakespeare Festival, pojawiał się również na Broadwayu. W 1988 r. rozpoczął współpracę z reżyserem Spikem Lee. Okazała się ona bardzo korzystna. Udział w takich filmach jak "Czarny blues" i "Malaria" przyniósł Jacksonowi sławę. Kolejne filmy ugruntowywały jego popularność a w 1995 r. został nominowany do Oscara za rolę w "Pulp Fiction". Samuel Jackson jest aktorem charakterystycznym. Przez wiele lat grywał głównie postaci kryminalistów, którzy z reguły byli w końcowej scenie filmu zabijani. Lata 90. zmieniły jego wizerunek. Obecnie grywa bardzo różne typy bohaterów. W środowisku aktorskim uchodzi za pracoholika. Występuje w kilku filmach kinowych rocznie, nie licząc produkcji telewizyjnych.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Nick Fury
0.0 2012 Nick Fury
8.2
Avengers 3D
Avengers, The
2012 Nick Fury
8.4
Django
Django Unchained
2012 Stephen
3.0 2011 Nick Fury
6.3
Captain America: Pierwsze starcie
Captain America: The First Avenger
2011 Nick Fury
0.0 2011 Nick Fury
6.6 2011 Nick Fury
0.0 2011 Nick Fury
7.5
Bez reguł
Unthinkable
2010 Nick Fury
6.5 2009 Zog (głos)
6.8
Gwiezdne wojny: Wojny klonów
Star Wars: The Clone Wars
2008 Nick Fury
10.0 2008 Nick Fury
7.6
Afrosamuraj
Afro Samurai
2007 Nick Fury
8.1
Statyści
Extras
2005 Nick Fury
8.5 2005 Nick Fury
7.4 2005 Nick Fury
7.9 2002 Nick Fury
7.0
Formuła
51st State, The
2001 Nick Fury
7.9 2001 Nick Fury
7.1
Regulamin zabijania
Rules of Engagement
2000 Nick Fury
6.6 2000 Nick Fury
5.0 2000 Nick Fury
8.7 1999 Nick Fury
6.4
Co z oczu, to z serca
Out of Sight
1998 Nick Fury
6.9
Kula
Sphere
1998 Nick Fury
7.5
Negocjator
Negotiator, The
1998 Nick Fury
8.1
Purpurowe skrzypce
Violon rouge, Le
1998 Nick Fury
8.5 1998 Nick Fury
7.5
Paragraf 187
One Eight Seven
1997 Nick Fury
7.3 1996 Nick Fury
7.6
Szklana pułapka 3
Die Hard: With a Vengeance
1995 Nick Fury
6.6
Pocałunek śmierci
Kiss of Death
1995 Nick Fury
7.9 1994 Nick Fury
5.6
Szalone kłopoty
Hail Caesar
1994 Nick Fury
7.9 1993 Nick Fury
7.5
Prawdziwy romans
True Romance
1993 Nick Fury
7.2 1993 Nick Fury
7.5
Czas patriotów
Patriot Games
1992 Nick Fury
6.4
Uciec od codzienności
Jumpin' at the Boneyard
1992 Nick Fury
7.0 1992 Nick Fury
8.3 1992 Nick Fury
6.7 1991 Nick Fury
7.7
Malaria
Jungle Fever
1991 Nick Fury
10.0
Roc
1991 Nick Fury
4.0 1990 Nick Fury
7.8
Czarny blues
Mo' Better Blues
1990 Nick Fury
6.2
Szok dla systemu
Shock to the System, A
1990 Nick Fury
6.6
Powrót do Nowego Jorku
Return of Superfly, The
1990 Nick Fury
7.4
Morze miłości
Sea of Love
1989 Nick Fury
7.7
Rób co należy
Do the Right Thing
1989 Nick Fury
6.8
Książę w Nowym Jorku
Coming to America
1988 Nick Fury
6.5
Magiczne pałeczki
Magic Sticks
1987 Nick Fury

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Samuel L. Jackson filmy Samuel L. Jackson najlepsze filmy Samuel L. Jackson zdjęcia Samuel L. Jackson galeria Samuel L. Jackson biografia Samuel L. Jackson nominacje Samuel L. Jackson nagrody i wyróżnienia Samuel L. Jackson filmografia Samuel L. Jackson aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.