Ryszarda Hanin
Data urodzenia: 1919-08-30
Miejsce urodzenia: 1994-01-01
Stan cywilny: Lwów, Polska (obecnie Ukraina)

Biografia:
Była osobą skromną, pełną rozterek i wątpliwości. Ryszarda Hanin, właściwie Ryszarda Hahn, urodziła się 30 sierpnia 1919 roku we Lwowie. Dzieciństwo miała sielskie, górną młodość rozpisaną na trzy okresy; Lwów, Paryż i ówczesny Związek Radziecki, dokąd rzuciła ją wojna. Odebrała staranne wykształcenie (taniec, śpiew), grała w przedstawieniach amatorskich. Po maturze w 1937 wyjechała do Paryża na studia romanistyczne, gdzie uczęszczała również na zajęcia przygotowujące do aktorstwa. W 1939 wróciła do Lwowa i po wybuchu wojny pracowała w Domu Sierot, a następnie statystowała w "Krakowiakach i Góralach" w Polskim Teatrze Dramatycznym. Po wkroczeniu Niemców do Lwowa wraz z mężem, Leonem Pasternakiem, ewakuowała się w głąb ZSRR, gdzie najpierw została spikerką Rozgłośni Polskiej ZPP, a następnie współzałożycielką i aktorką Teatru I Dywizji im. Tadeusza Kościuszki, z którym wróciła do kraju. Następnie występowała w Teatrze Wojska Polskiego w Łodzi. W 1949 przeniosła się do Warszawy, gdzie grała w : Teatrze Polskim (1949-54), 1957-63), Teatrze Domu Wojska Polskiego (Dramatycznym) (1954-57, od 1963 do śmierci). Występowała też gościnnie w innych teatrach. Współpracowała z Teatrem Tv od początku jego istnienia. Od 1951 aż do śmierci była wykładowcą PWST w Warszawie, w latach 1966-69 prodziekanem Wydziału Aktorskiego tej uczelni. Teatr stał się jej wielką i odwzajemnioną miłością. Filmowe propozycje nie dawały wielkiej satysfakcji, ale to właśnie film i telewizja zapewniły jej trwałą popularność. Za rolę matki Krystyny, schizofreniczki, cierpiącej na manię prześladowczą w filmie Stanisława Różewicza "Drzwi w murze" (1973) odebrała nagrodę za rolę kobiecą w Łagowie (LLF) oraz Złotą Kamerę (przyznawaną przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy aktor lub debiut aktorski. Rola Melani Kicały w obrazie "Gra" (1974) z cyklu "Najważniejszy dzień w życiu" przyniosła jej Nagrodę Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji. Reżyser Jerzy Antczak obsadził ją we wszystkich swoich realizacjach filmowych. Grając w filmie "Noce i dnie" (1975) jako zapijaczona, krzykliwa Żarnecka, kucharka w Serbinowie, pokazała że genialny aktor nawet z niewielkiej roli może zrobić arcydzieło. W serialu telewizyjnym Janusza Morgensterna "Polskie drogi" (1976) zagrała sugestywnie postać Eweliny Heimann, matki Johana. Występ w filmie wojennym Jana Łomnickiego "Jeszcze tylko ten las" (1991) zapewnił jej nagrodę na festiwalu w Gdyni oraz Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii za kreacje aktorskie w dziedzinie filmu fabularnego. Jako dojrzała kobieta sprawiała wrażenie osoby szczęśliwej, twórczo zrealizowanej. Zmarła nagle w pierwszy dzień 1994 roku w Świdrze pod Warszawą, mając 75 lat. Prawie nikt nie wiedział, jak bardzo była chora.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
9.1 1993 wdowa Zubrzyńska
7.3 1989 Wanda Pollack
6.5 1989 Weronika, ciotka Janki
7.3 1987 Cyriakowa
6.7 1986 Karolka
7.2 1984 Matka Andzi
6.2 1984 Opiekunka pałacu
6.3 1979 Aleksandra Walendowska
5.5 1978 matka
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Komunistka rozstrzeliwana z Finderem i Fornalską(niewymieniony w czołówce)
7.4 1977 Żarnecka, kucharka Niechciców (gościnnie)
7.0 1971 Babka Joanny
6.7 1965 Katarzyna Trepa
7.4 1965 Elza
6.7 1965 Hanna, gosposia komornika
7.0 1963 Bonicha, matka Franka, Ignacego i Jasia
6.2 1962 matka Pietrka
8.8 1947

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ryszarda Hanin filmy Ryszarda Hanin najlepsze filmy Ryszarda Hanin zdjęcia Ryszarda Hanin galeria Ryszarda Hanin biografia Ryszarda Hanin nominacje Ryszarda Hanin nagrody i wyróżnienia Ryszarda Hanin filmografia Ryszarda Hanin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.