Ron Howard
Data urodzenia: 1954-03-01
Miejsce urodzenia: Duncan, Oklahoma, USA
Stan cywilny: żona Cheryl Howard (od 07.06.1975), 4 dzieci: Bryce Dallas (ur. 02.03.1981), bliźniaczki Jocelyn i Paige (ur. 05.02.1985) i Reed (ur. 1987)

Biografia:
Ron Howard pochodzi z artystycznej rodziny. Jego ojciec ukończył wydział dramatyczny na uniwersytecie w stanie Oklahoma a matka jest absolwentką nowojorskiej szkoły aktorskiej. Po raz pierwszy przed kamerami Ron wystąpił, kiedy miał 18 miesięcy na planie filmu "Frontier Woman". W wieku 4 lat zagrał już pierwszą "poważną" rolę w serialu "Playhouse 90". Przez kilka kolejnych lat występował jako Opie w popularnym amerykańskim programie telewizyjnym "The Andy Griffith Show". Rolą Richiego Cunninghama w kręconym przez 10 lat serialu "Happy Days" Howard zdobył sobie narodową popularność. Oprócz seriali komediowych Ron występował również w poważniejszych produkcjach, z których na największą uwagę zasługuje zrealizowany w 1976 r. "The Shootist" za rolę, w którym otrzymał nominację do Złotego Globu. Marzeniem życiowym Howarda nie było jednak aktorstwo, ale reżyseria. Pierwsze amatorskie filmy robił już w wieku 15 lat a podczas studiów na Uniwersytecie Południowej Kalifornii uczęszczał na zajęcia poświęcone realizacji filmów. W 1977 r. obrazem "Grand Theft Auto" Howard zdobył sławę i uznanie jako reżyser. Od tego czasu artysta pozostaje w gronie najlepszych twórców Hollywood. Ma na swoim koncie wiele filmowych przebojów, które cieszyły się popularnością po obu stronach oceanu a Imagine Films, firma, którą prowadzi wspólnie z Braianem Grazerem jest jedną z najważniejszych i najbardziej dochodowych tego rodzaju instytucji w Hollywood.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.8
Sekrety i grzeszki
Dilemma, The
2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0
Anioły i Demony
Angels & Demons
2009 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0
Najlepsi reżyserzy Hollywood
Hollywood's Best Film Directors
2006 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9 2001 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.1
Grinch: świąt nie będzie
How the Grinch Stole Christmas
2000 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4 1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4 1997 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Okup
Ransom
1996 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1995 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.8 1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Za horyzontem
Far and Away
1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.3 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Kiedy twój kochanek odchodzi
When Your Lover Leaves
1983 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.7 1981 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1981 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.1
Więcej amerykańskiego graffiti
More American Graffiti
1979 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.8 1977 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.0 1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.6 1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1974 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.2
Gang Spike'a
Spikes Gang, The
1974 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9 1974 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Amerykańskie graffiti
American Graffiti
1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.7 1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9 1972 (głos) (on sam) (gościnnie)
2.3 1972 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1971 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1971 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 1969 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.7 1969 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.5 1968 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1966 (głos) (on sam) (gościnnie)
4.2 1965 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1965 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.4 1965 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.6 1965 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.8 1964 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1964 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9 1963 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Muzyk
Music Man, The
1962 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.0 1962 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.6 1961 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Doktor Kildare
Dr. Kildare
1961 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1960 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.6 1960 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.9 1960 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1959 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1959 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0 1959 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 1955 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1955 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1954 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1953 (głos) (on sam) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ron Howard filmy Ron Howard najlepsze filmy Ron Howard zdjęcia Ron Howard galeria Ron Howard biografia Ron Howard nominacje Ron Howard nagrody i wyróżnienia Ron Howard filmografia Ron Howard aktor Ron Howard reżyser Ron Howard scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.