Roberto Benigni
Data urodzenia: 1952-10-27
Miejsce urodzenia: Misericordia, Włochy
Stan cywilny: żona Nicoletta Braschi (od 26.12.1991)

Biografia:
Prawdopodobnie najpopularniejszy aktor włoski ostatnich lat. Zaczynał jako uliczny komik. Kiedy przeprowadził się rodzinnej Toskanii do Rzymu, grywał w teatrze awangardowym. W filmie zadebiutował u Giuseppe Bertolucciego w obrazie "Berlingeur ti voglio bene"(1976). Odtąd współpracował z tak cenionymi reżyserami jak Costa - Gavras, Federico Fellini, u którego wystąpił w "Głosie z księżyca"(1990), czy Jim Jarmusch. Ten ostatni obsadził go m.in. w "Poza prawem"(1985) oraz w "Nocy na ziemi"(1991). Debiut reżyserski Benigniego to komedia "Tu Mi Turbi"(1983). Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu niezwykły i zarazem kontrowersyjny film "Życie jest piękne", którego był reżyserem i w którym odtwarzał główną rolę. Tę wzruszającą opowieść o triumfie człowieczeństwa uhonorowano trzema Oscarami.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Benigno
7.2 2012 Leopoldo
7.0
Zakochani w Rzymie
To Rome With Love
2012 Leopoldo
8.4
Życie jest piękne
Vita è bella, La
1997 Benigno
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
7.1
Johnny Wykałaczka
Johnny Stecchino
1991 Benigno
6.8
Głos z księżyca
Voce della luna, La
1990 Ivo Salvini
7.4 1988 Benigno
8.0
Poza prawem
Down by Law
1986 Benigno
8.0
Kawa i papierosy
Coffee and Cigarettes
1986 Benigno
7.3 1985 Benigno
6.0 1983 Benigno
8.0 1981 Benigno
9.0 1981 Benigno
7.8
Proszę o azyl
Chiedo asilo
1979 Benigno
6.0 1979 Benigno
7.5 1977 Benigno

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Roberto Benigni filmy Roberto Benigni najlepsze filmy Roberto Benigni zdjęcia Roberto Benigni galeria Roberto Benigni biografia Roberto Benigni nominacje Roberto Benigni nagrody i wyróżnienia Roberto Benigni filmografia Roberto Benigni aktor Roberto Benigni reżyser Roberto Benigni scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.