Robert Redford
Data urodzenia: 1936-08-18
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Lola Van Wagenen (12.09.1958 - 1985, rozwód), 4 dzieci: Scott (ur. 1959), Shauna (ur. 15.11.1960), James (ur. 05.05.1962) i Amy (ur. 22.10.1970); 2. Sibylle Szaggars (od 11.07.2009)

Biografia:
Redford był dosyć niesfornym dzieckiem. Za sukcesy sportowe otrzymał stypendium, które pozwoliło mu rozpoczęcie nauki w University of Colorado. Jednak nie zagrzał tam długo miejsca, ponieważ został wyrzucony z uczelni zapijaństwo. Wyjechał więc do Europy, gdzie zaczął kształcić się w zawodzie malarza. Edukację kontynuował w nowojorskim Pratt Institute, ale brak sukcesów na polu artystycznym spowodował, że swoje zainteresowania skierował na aktorstwo. Ukończył American Academy of Dramatic Arts i został zaangażowany do występów na Broadwayu. Debiutował w roku 1959 w sztuce "Tall Story" a 4 lata później zyskał sławę rolą w komedii Neila Simona "Barefoot in the park". W 1962 r. po raz pierwszy wystąpił w filmie zyskując bardzo przychylne opinie. Jednak w karierze przeszkadzała mu jedna rzeczjego uroda. Otóż Redford, będąc bardzo przystojnym i wysportowanym mężczyzną, przez długi czas grywał podobne typy bohaterów: kochanków lub uwodzicieli. Walczą o zmianę swojego "image'u" odrzucił udział w takich filmach jak: "Kto się boi Virginii Woolf" i "Absolwent" by w 1979 r. u boku Paula Newmana wystąpić w roli rewolwerowca w filmie "Butch Cassidy i Sindance Kid". Uczyniło to z niego gwiazdę pierwszej wielkości a co Redford po kazał, że jest w stanie grywać różne typy bohaterów. W 1980 r. zadebiutował po drugiej stronie kamery reżyserując film "Zwykli ludzie", za który otrzymał Oscara i Złoty Glob. Obecnie Redforda uważa się nie tylko za jednego z najlepszych aktorów, ale i najwybitniejszych reżyserów. Aktor jest również zaangażowany w ruch ekologiczny. Wiele czasu i pieniędzy poświęca na popularyzację tej tematyki. Równie wiele zawdzięcza Redfordowi amerykańskie kino niezależne. To właśnie z inicjatywy Roberta w 1996 r. powstał pierwszy kanał telewizyjny poświęcony temu rodzajowi sztuki filmowej.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.4
Nazywał się Bagger Vance (2000)
Legend of Bagger Vance, The
7.6
Zaklinacz koni (1998)
Horse Whisperer, The
7.4
Rzeka życia (1992)
River Runs Through It, A
6.7
Zwyczajni ludzie (1980)
Ordinary People

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Bill Bryson
7.4 2005 (gościnnie) (on sam)
9.0 2004 (on sam)
7.0 2002 (on sam)
7.4 1997 (gościnnie) (on sam)
5.0 1994 on sam (2001) (gościnnie)
7.0
Włamywacze
Sneakers
1992 Martin Bishop/Martin Brice
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
5.0 1991 The Earth in Our Hands
6.7
Hawana
Havana
1990 Jack Weil
6.8
Orły Temidy
Legal Eagles
1986 Tom Logan
7.6
Pożegnanie z Afryką
Out of Africa
1985 Denys Finch Hatton
6.4 1983 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.6 1980 Henry Brubaker
6.3
Elektryczny jeździec
Electric Horseman, The
1979 Norman 'Sonny' Steele
7.6
O jeden most za daleko
Bridge Too Far, A
1977 Major Julian Cook
5.5 1977 on sam (2004) (gościnnie)
7.7
Trzy dni kondora
Three Days of the Condor
1975 Joe Turner
7.0
Wielki Gatsby
Great Gatsby, The
1974 Jay Gatsby
7.8
Tacy byliśmy
Way We Were, The
1973 Hubbell Gardner
8.1
Żądło
Sting, The
1973 Johnny Hooker
7.8 1972 Jeremiah Johnson
5.5
Mały Fauss i duży Halsy
Little Fauss and Big Halsy
1970 Halsy Knox
8.1
Butch Cassidy i Sundance Kid
Butch Cassidy and the Sundance Kid
1969 Sundance Kid (Harry Longbaugh)
7.0
Był tu Willie Boy
Tell Them Willie Boy Is Here
1969 Christopher Cooper
6.4
Szaleńczy zjazd
Downhill Racer
1969 David Chappellet
7.5
Boso w parku
Barefoot in the Park
1967 Paul Bratter
7.9
Obława
Chase, The
1966 Bubba Reeves
7.7
Przeznaczone do likwidacji
This Property Is Condemned
1966 Owen Legate
6.7
Sytuacja beznadziejna... ale niezbyt poważna
Situation Hopeless... But Not Serious
1965 Kpt. Hank Wilson
10.0 1963 Roger Morton (1963) (gościnnie)
7.2 1962 Roy Loomis
6.2 1962 Matthew Cord (1963) (gościnnie)
8.5
Spotkanie z Alfredem Hitchcockiem
Alfred Hitchcock Hour, The
1962 David Chesterman/ Chuck Marsden (1962, 1963) (gościnnie)
0.0 1961 Johnny Gates (1961) (gościnnie)
5.5 1961 Hitchhiker (1961) (gościnnie)
10.0 1961 Art Ellison (1961) (gościnnie)
6.0 1961 Nick Oakland (1963) (gościnnie)
6.0 1961 George Laurents (1962) (gościnnie)
7.3
Doktor Kildare
Dr. Kildare
1961
9.0 1961 Gary Degan (1964) (gościnnie)
10.0 1960 John Torsett (1960) (gościnnie)
6.6 1960 Janosh (1961) (gościnnie)
10.0 1959 Don Parritt (1960, 1961) (gościnnie)
8.3
Nietykalni
Untouchables, The
1959 Jackson Emmit Parker (1963) (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 Harold Beldon (gościnnie)
8.0 1959 Bill Johnson (1960) (gościnnie)
8.5 1958 Baldwin (1961) (gościnnie)
7.5 1957 Jimmy Coleman (1960) (gościnnie)
8.1 1957 Dick Hart (1960) (gościnnie)
5.6 1956 Nazistowski porucznik (1960) (gościnnie)
8.3
Alfred Hitchcock Przedstawia
Alfred Hitchcock Presents
1955 Charlie Marx (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Robert Redford filmy Robert Redford najlepsze filmy Robert Redford zdjęcia Robert Redford galeria Robert Redford biografia Robert Redford nominacje Robert Redford nagrody i wyróżnienia Robert Redford filmografia Robert Redford aktor Robert Redford reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.