Robert Forster
Data urodzenia: 1941-07-13
Miejsce urodzenia: Rochester, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. June Provenzano (14.05.1966 - 20.09.1975, rozwód), 3 córki: Elizabeth (ur. 1967), Kate (ur. 26.10.1969) i Maeghen (ur. 1972); 2. Zivia Foster (1978 - 1980, rozwód)

Biografia:
Zanim trafił do kina studiował psychologię na Uniwersytecie w Rochester, był również komiwojażerem sprzedającym srodki czyszczące. Po raz pierwszy na ekranie pojawił się u boku Elizabeth Taylor i Marlona Brando w dramacie Johna Hustona "W zwierciadle złotego oka" [1966]. Po świetnej kreacji cynicznego reportera telewizyjnego Johna Cassellisa w jednym z najważniejszych dzieł okresu kontenstacji "Chłodnym okiem" [1969] Haskella Wexlera został okrzyknięty gwiazdą przyszłości. Niestety, seria słabszych filmów sprawiła, że nie udało mu się spełnić związanych z nim nadziei. Niejaką popularność zapewnił mu udział w serialach policyjnych "Banyon" [1972-1973] i "Nakia" [1974] (gdzie wcielił się w tytułowych bohaterów), jednak kolejne 20 lat spędził na graniu nieskomplikowanych ról w niskobdżetowych obrazach kinowych i w mało znaczących produkcjach telewizyjnych. O tym , że jest aktorem o dużym, niewykorzystywanym dotąd potencjale przypomniał publicznośći i krytyce dopiero w 1997 r. - dzieki udziałowi dramacie kryminalnym Quentina Tarantino "Jackie Brown". Doskonale wykreowana przez Fostera postać Maxa Cherry'ego przyniosła mu nominację do Oskara i zapewniła kolejne interesujące propozycje [m.in. "Americam Perfect" (1997) Paula Charta, "Wściekłość" (1999) Jamesa D. Sterna i "Mulholland Drive" [2001] Davida Lyncha]. Sprawiły one, że jest obecnie jednym z najbardziej cenionych aktorów Hollywood,
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Nick Delfino (gościnnie)
10.0 2011 Nick Delfino (gościnnie)
1.7 2010 Nick Delfino (gościnnie)
6.5
Duchy moich byłych
Ghosts of Girlfriends Past
2009 Nick Delfino (gościnnie)
0.0 2009 Nick Delfino (gościnnie)
6.6
Złodziejski kodeks
Thick as Thieves
2009 Nick Delfino (gościnnie)
7.2
W nurcie życia
Middle Men
2009 Nick Delfino (gościnnie)
6.6
Mała wielka miłość
Expecting Love
2008 Nick Delfino (gościnnie)
7.3
Herosi
Heroes
2006 Arthur Petrelli (gościnnie)
7.4
Wzór
Numb3rs
2005 Nick Delfino (gościnnie)
7.7
Gotowe na wszystko
Desperate Housewives
2004 Nick Delfino (gościnnie)
7.6
Tajna sieć
Grid, The
2004 Nick Delfino (gościnnie)
8.9 2004 Nick Delfino (gościnnie)
7.6 2003 Nick Delfino (gościnnie)
7.8 2002 Nick Delfino (gościnnie)
8.5
Życie ulicy
Street Time
2002 Nick Delfino (gościnnie)
5.9
Wojna plemników
Human Nature
2001 Nick Delfino (gościnnie)
6.5 1999 Nick Delfino (gościnnie)
5.3
Psychol
Psycho
1998 Nick Delfino (gościnnie)
7.1 1994 Nick Delfino (gościnnie)
8.1 1991 Nick Delfino (gościnnie)
6.2
Jedwabne pończoszki
Silk Stalkings
1991 Nick Delfino (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Lucky Jim (głos) (gościnnie)
0.0 1987 Nick Delfino (gościnnie)
7.3
Gliniarz i prokurator
Jake and the Fatman
1987 Nick Delfino (gościnnie)
6.2
Oddział Delta
Delta Force, The
1986 Nick Delfino (gościnnie)
7.7
Opowieści z ciemnej strony
Tales from the Darkside
1984 Nick Delfino (gościnnie)
6.9
Napisała: Morderstwo
Murder, She Wrote
1984 Nick Delfino (gościnnie)
6.3 1983 Nick Delfino (gościnnie)
7.3
Magnum
Magnum, P.I.
1980 Nick Delfino (gościnnie)
7.2
Kaskaderzy
Stunts
1977 Nick Delfino (gościnnie)
8.7 1974 Nick Delfino (gościnnie)
7.6
Ojciec chrzestny nie żyje
Don Is Dead, The
1973 Nick Delfino (gościnnie)
8.5 1973 Nick Delfino (gościnnie)
10.0 1972 Nick Delfino (gościnnie)
8.3 1967 Nick Delfino (gościnnie)
6.0 1961 Nick Delfino (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Robert Forster filmy Robert Forster najlepsze filmy Robert Forster zdjęcia Robert Forster galeria Robert Forster biografia Robert Forster nominacje Robert Forster nagrody i wyróżnienia Robert Forster filmografia Robert Forster aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.