Robert De Niro
Data urodzenia: 1943-08-17
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Diahnne Abbott (28.04.1976 - 1988, rozwód), syn Raphael (ur. 1976); 2. Grace Hightower (od 17.06.1997), syn Elliot (ur. 18.03.1998)

Biografia:
Robert De Niro jest przez krytyków uważany za najlepszego aktora amerykańskiego od czasów Marlona Brando. Jest synem artystów, jego matka była malarką a ojciec twórcą obrazów i rzeźb abstrakcyjnych. Do zawodu aktora przygotowywał się w jednej z najlepszych szkół w Nowym Jorku w Stella Adler Conservatory. Warto zaznaczyć, że Stella Adler była jedną z największych popularyzatorek metody Stanisławskiego, która zakładała, że aktor powinien nie tyle odgrywać daną postać, co się w nią wczuć, być nią. Wielka kariera De Niro zaczęła się od filmu "Ojciec chrzestny II", w którym odtwarzał rolę młodego Vito Corleone. Było to bardzo trudne zadanie. Należy zaznaczyć, że w pierwszej części filmu grał tą postać niezapomniany Marlon Brando i De Niro musiał niejako wpasować się w system wypracowanych już przez niego gestów i zachowań. Udało mu się to znakomicie i przyniosło nagrodę w postaci Oscara. Do najlepszych filmów Roberta De Niro należą te, które zrobił wspólnie z reżyserem Martinem Scorsese. Są wśród nich takie obrazy jak "Taksówkarz", "Wściekły byk", czy "Chłopcy z ferajny". Nazywany jest niekiedy kameleonem, a to dlatego, że do każdej swej roli przygotowuje się długo i starannie, a co za tym idzie zmienia swój wygląd. Na przykład do filmu "Wściekły byk", chcąc odtworzyć postać podstarzałego boksera przytył 30 kilo.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.9
Prawo Bronxu (1993)
Bronx Tale, A

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2014 Jackie Burke
6.1
Wielkie wesele
The Big Wedding
2013 Don Griffin
0.0 2012 Lorenzo
0.0 2012 Vic Sarcone
6.6 2012 Simon Silver
10.0 2012 Pat Solitano Sr.
0.0
Elita zabójców
Killer Elite
2011 Łowca
7.4
Jestem Bogiem
Limitless
2011 Carl Van Loon
10.0
Sylwester w Nowym Jorku
New Year's Eve
2011 Harry
6.7
Maczeta
Machete
2010 Senator John McLaughlin
5.7 2010 Jack Mabry
8.1
Statyści
Extras
2005 (gościnnie) (on sam)
6.6
Dochodzenie
City by the Sea
2002 Vincent Lamarca
7.5
Rozgrywka
Score, The
2001 Nick Wells
7.9 2001 (gościnnie) (on sam)
7.3
Poznaj mojego tatę
Meet the Parents
2000 Jack Byrnes
7.7
Siła i honor
Men of Honor
2000 Leslie W. "Billy" Sunday
7.3
Bez skazy
Flawless
1999 Walt Koontz
7.7 1998 Lorenzo
7.4 1997 (gościnnie) (on sam)
7.2
Pokój Marvina
Marvin's Room
1996 Lorenzo
8.0
Uśpieni
Sleepers
1996 Lorenzo
7.3
Fan
Fan, The
1996 Gil Renard
8.2
Gorączka
Heat
1995 Lorenzo
7.6 1994 Lorenzo
7.9
Prawo Bronxu
Bronx Tale, A
1993 Lorenzo
8.0
Chłopięcy świat
This Boy's Life
1993 Dwight Hansen
6.4
Dziewczyna gangstera
Mad Dog and Glory
1993 Wayne "Mad Dog" Dobie
5.8
Obsesja
Mistress
1992 Evan Wright
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
7.5
Przylądek strachu
Cape Fear
1991 Max Cady
6.7
Czarna lista Hollywood
Guilty by Suspicion
1991 David Merrill
7.4
Ognisty podmuch
Backdraft
1991 Donald "Cień" Rimgale
8.0
Przebudzenia
Awakenings
1990 Leonard Lowe
7.2
Stanley i Iris
Stanley & Iris
1990 Stanley Cox
6.7
Szalony Megs
Jacknife
1989 Joseph "Megs" Megessey
7.5 1988 Jack Walsh
8.0
Nietykalni
Untouchables, The
1987 Al Capone
7.8
Harry Angel
Angel Heart
1987 Louis Cyphre
7.9 1985 Archibald '"Harry" Tuttle
8.2
Dawno temu w Ameryce
Once Upon a Time in America
1984 David "Noodles" Aaronson
7.2
Zakochać się
Falling in Love
1984 Frank Raftis
7.4
Król komedii
King of Comedy, The
1983 Rupert Pupkin
8.2
Łowca jeleni
Deer Hunter, The
1978 Michael
8.1
Taksówkarz
Taxi Driver
1976 Travis Bickle
6.6
Ostatni z wielkich
Last Tycoon, The
1976 Monroe Stahr
8.6
Ojciec chrzestny II
Godfather: Part II, The
1974 Młody Vito Corleone
7.3
Ulice nędzy
Mean Streets
1973 Johnny Boy
6.2 1971 Mardigian
6.5
Cześć, mamo!
Hi, Mom!
1970 Jon Rubin
5.4
Przyjęcie weselne
Wedding Party, The
1969 Cecil
6.3
Pozdrowienia
Greetings
1968 Jon Rubin

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Robert De Niro filmy Robert De Niro najlepsze filmy Robert De Niro zdjęcia Robert De Niro galeria Robert De Niro biografia Robert De Niro nominacje Robert De Niro nagrody i wyróżnienia Robert De Niro filmografia Robert De Niro aktor Robert De Niro reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.