River Phoenix
Data urodzenia: 1970-08-23
Miejsce urodzenia: 1993-10-31
Stan cywilny: Madras, Oregon, USA

Biografia:
Kto wie kim by był teraz, gdyby żył River Phoenix grywał w filmach niezależnych, jak i w produkcjach hollywoodzkich. Był utalentowanym, młodym aktorem, którego pociągała "ciemna strona" sukcesu. Balansował na granicy dwóch światów - z jednej strony był znany z różnych działalności charytatywnych, z drugiej - ukrywał swoje uzależnienie od narkotyków. River urodził się w rodzinie byłych hipisów. Pierwsze lata swego życia spędził z podróżując z rodzicami po Ameryce Południowej. Zadebiutował w 1985, grając małego geniusza w filmie "Odkrywcy". Z tego młodzieńczego okresu na uwagę zasługują jeszcze dwa filmy: "Zostańcie ze mną" i "Wybrzeże moskitów". W tym drugim był partnerem samego Harrisona Forda. W 1988 dostał swoją jedyną nominację do Oscara za rolę w Filmie "Running on Empty". Najwybitniejszą kreację stworzył w filmie "Moje własne Idaho", w którym zagrał młodego chłopaka, uzależnionego od nakrotyków i prostytuującego się. Prawdopodobnie na planie tego filmu River popadł w uzależnienie. Niektórzy obarczają winą za to jego partnera filmowego, Keanu Reevesa - takie oskarżenia padły pod adresem Keanu po tragicznej śmierci Rivera. Jego aktorstwo było intuicyjne. Grając jakąś postać kierował się uczuciami, które odczuwał czytając scenariusz. Jego bohaterowie są naznaczeni piętnem zagubienia, niedostosowaniem do świata. W 1993 Phoenix pracował nad czterema filmami. Tylko dwa z nich ukończył: "Milczący język" i "W pogoni za sukcesem". Realizacja thrillera "Dark Blood" została zawieszona, a w "Wywiadzie z Wampirem" jego rolę przejął Christian Slater. 30 października 1993 River Phoenix zmarł po zażyciu śmiertelnej dawki heroiny z kokainą.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.1 1996 (gościnnie) (on sam)
7.0
Włamywacze
Sneakers
1992 Carl Arbelgast
7.4
Kocham cię na zabój
I Love You to Death
1990 Devo Nod
7.8
Indiana Jones i ostatnia krucjata
Indiana Jones and the Last Crusade
1989 Młody Indiana Jones
7.8
Biografie
Biography
1987 (gościnnie) (on sam)
8.2
Stań przy mnie
Stand by Me
1986 Chris Chambers
7.3
Wybrzeże Moskitów
Mosquito Coast, The
1986 Charllie Fox
8.0
Robert Kennedy i jego czasy
Robert Kennedy & His Times
1985 Robert Kennedy Jr.
7.5 1984 Jeffie - w wieku 11 lat
10.0 1984 Brian (gościnnie)
6.3 1983 (gościnnie)
9.5 1982 Guthrie McFdden
8.2 1982 Eugene Forbes (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

River Phoenix filmy River Phoenix najlepsze filmy River Phoenix zdjęcia River Phoenix galeria River Phoenix biografia River Phoenix nominacje River Phoenix nagrody i wyróżnienia River Phoenix filmografia River Phoenix aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.