Richard Matheson
Data urodzenia: 1926-02-20
Miejsce urodzenia: Allendale, New Jersey, USA

Biografia:
Urodzony 20 września 1926, amerykański scenarzysta, autor powieści fantastycznych i horrorów. Dorastał na Brooklynie, gazeta ''Brooklyn Eagle'' publikowała jego wiersze, gdy jeszcze był dzieckiem. Podczas II wojny światowej należał do piechoty. W 1949 uzyskał stopień licencjata w dziedzinie dziennikarstwa na University of Missouri. Od zawsze był czytelnikiem opowieści fantastycznych, a w roku 1950 jego krótka opowieść ''Born of Man and Woman" ukazała się w "The Magazine of Fantasy and Science Fiction". Matheson wydał wiele wysoko cenionych horrorów, powieści fantastycznych oraz kryminalnych. Jest autorem wielu odcinków amerykańskiego serialu telewizyjnego ''The Twilight Zone'' oraz scenarzystą pierwszego filmu Stevena Spielberga ''Duel''. Jego powieść ''The Shrinking Man'' zekranizowano jako ''The Incredible Shrinking Man'', a ''I Am Legend'' została zaadaptowana dwukrotnie, jako '' The Omega Man'' oraz ''Last Man on Earth''. Inne ekranizacje powieści Mathesena to: ''What Dreams May Come'', ''Stir of Echoes'', ''Bid Time Return'' (pod tytułem ''Somewhere in Time'') oraz ''Hell House'' (''The Legend of Hell House'').
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
6.4 1983 (gościnnie) (on sam)
7.4
Gdzieś w czasie
Somewhere in Time
1980
7.0 1976 Prezydent Garfield
8.6
Ojciec chrzestny II
Godfather: Part II, The
1974 Senator(niewymieniony w czołówce)
6.1
Fanatyk
Fanatic
1965
7.2
Kruk
Raven, The
1963

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Richard Matheson filmy Richard Matheson najlepsze filmy Richard Matheson zdjęcia Richard Matheson galeria Richard Matheson biografia Richard Matheson nominacje Richard Matheson nagrody i wyróżnienia Richard Matheson filmografia Richard Matheson aktor Richard Matheson scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.