Renny Harlin
Data urodzenia: 1959-03-15
Miejsce urodzenia: Riihimäki, Finlandia
Stan cywilny: żona Geena Davis (18.09.1993 - 21.06.1998, rozwód)

Biografia:
Renny Harlin urodził się 1959 roku, w Finlandii. Renny jest reżyserem i producentem, wybiera różne gatunki, tworząc dramaty, komedie, sensacje a nawet horrory. Harlin robił filmy z najróżniejszymi gwiazdami kina. Wyprodukował m.in. "Blast from the Past" z Alicią Silverstone, Christopherem Walkenem, Brendanem Fraserem i Sissy Spacek. W 1991 roku, zadebiutował jako producent, filmem "Historia Rose", który był nominowany do Oskarów za najlepszą aktorkę pierwszoplanową (Laura Dern) i najlepszą aktorkę drugoplanową (Diane Ladd). Pierwszy sukces jako reżyser, Harlin osiągnął filmem "Koszmar z ulicy Wiązów IV". Sukces przyniósł mu także sequel nakręcony w 1990 roku - czyli "Szklana Pułapka 2", hit z Brucem Willesem w roli głównej. W 1993 został reżyserem i producentem filmu "Na Krawędzi", jedną z ciekawszych produkcji z Sylvesterem Stallone. Tym filmem potwierdził swoją dobrą formę. Harlin zdobył w swej karierze sporo prestiżowych nagród, m.in. dwukrotna nominacja do International Fantasy Film Award na festiwalu Fantasporto. Zdobył również nagrodę Independent Spirit Award. Reżyser miał swoje wzloty, także i upadki. Był trzykrotnie nominowany do Złotych Malin. Dwa razy w kategorii "Najgorszy reżyser" i za "najgorszy film" ("Cliffhanger"). W 2001 roku, nakręcił kolejny obraz z Sylvesterem Stallone, na podstawie jego scenariusza, pt. "Wyścig". Obecnie reżyser skończył prace nad kolejnym horrorem "Egzorcysta: Początek"
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.4
5 dni wojny (2011)
5 Days of War
6.2
12 rund (2009)
12 Rounds
7.9
6.2
6.0
7.2
Długi pocałunek na dobranoc (1996)
Long Kiss Goodnight, The
6.9
Wyspa piratów (1995)
Cutthroat Island
7.0
Na krawędzi (1993)
Cliffhanger
7.6

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
6.1 2011 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
6.2
12 rund
12 Rounds
2009 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
6.2
Wyścig
Driven
2001 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
6.0
Piekielna głębia
Deep Blue Sea
1999 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
7.2
Długi pocałunek na dobranoc
Long Kiss Goodnight, The
1996 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
6.9
Wyspa piratów
Cutthroat Island
1995 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
8.6
Magia kina
Movie Magic
1994 (gościnnie) (on sam)
7.0
Na krawędzi
Cliffhanger
1993 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
7.6
Szklana pułapka 2
Die Hard 2
1990 Pirat ze strzelbą(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Renny Harlin filmy Renny Harlin najlepsze filmy Renny Harlin zdjęcia Renny Harlin galeria Renny Harlin biografia Renny Harlin nominacje Renny Harlin nagrody i wyróżnienia Renny Harlin filmografia Renny Harlin aktor Renny Harlin reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.