Ray Liotta
Data urodzenia: 1954-12-18
Miejsce urodzenia: Newark, New Jersey, USA
Stan cywilny: żona Michelle Grace (15.02.1997 - 2004, rozwód), córka Karsen (ur. 21.12.1998)

Biografia:
Ray Liotta studiował aktorstwo na Uniwersytecie Miami. Po jego ukończeniu został zaangażowany przez telewizję NBC do roli w mydlanej operze "Another World". Uwagę widzów i krytyków wzbudził jednak dopiero w roku 1986. Wystąpił wtedy w komediowym thrillerze "Dzika namiętność" u boku Melanie Griffith i Jeffa Danielsa. Rola w tym obrazie przyniosła artyście nominację do Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego. Następne filmy umacniały pozycję Liotty na rynku aktorskim. Kiedy w 1990 r. usłyszał, iż Martin Scorsese szuka obsady do swojego nowego obrazu "Chłopcy z ferajny" Ray dołożył wszelkich starań by otrzymać jedną z głównych ról. Udało mu się to i Liotta jako Henry Hill stworzył jedną z najciekawszych swoich kreacji. Przyniosła mu ona popularność i uznanie krytyków po obu stronach oceanu i sprawiła, że agent zajmujący się karierą artysty stał się jednym z najbardziej zajętych ludzi w Hollywood. Ray Liotta jest jednak aktorem niezwykle wybrednym. Bardzo starannie dobiera role, które chciałby grać przez co występuje zaledwie w jednym lub dwóch filmach rocznie.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Zack (głos) (gościnnie)
0.0 2012 Zack (głos) (gościnnie)
0.0 2012 Zack (głos) (gościnnie)
7.0
Zabić, to tak łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012
5.8
Zabić, jak to łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012 Markie Trattman
7.0 2011 Zack (głos) (gościnnie)
5.1 2011 Zack (głos) (gościnnie)
8.6 2011 Zack (głos) (gościnnie)
6.5 2011 Zack (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Zack (głos) (gościnnie)
4.0 2010 Zack (głos) (gościnnie)
7.1 2010 Zack (głos) (gościnnie)
6.1
Grzeczny i grzeszny
Youth in Revolt
2009 Zack (głos) (gościnnie)
6.9
Błękitny deszcz
Powder Blue
2009 Zack (głos) (gościnnie)
5.5 2009 Zack (głos) (gościnnie)
7.4 2006 Zack (głos) (gościnnie)
5.0 2006 Zack (głos) (gościnnie)
7.5 2001 Zack (głos) (gościnnie)
8.0 2001 Zack (głos) (gościnnie)
7.1
Wielki podryw
Heartbreakers
2001 Zack (głos) (gościnnie)
6.6
Pielgrzym
Pilgrim
2000 Zack (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Zack (głos) (gościnnie)
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 Zack (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Zack (głos) (gościnnie)
5.4
Turbulencja
Turbulence
1997 Zack (głos) (gościnnie)
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 Zack (głos) (gościnnie)
6.7
Podwójna świadomość
Unforgettable
1996 Zack (głos) (gościnnie)
6.1
Operacja Słoń
Operation Dumbo Drop
1995 Zack (głos) (gościnnie)
7.3 1994 Zack (głos) (gościnnie)
7.0
Kolonia karna
No Escape
1994 Zack (głos) (gościnnie)
6.8 1993 Zack (głos) (gościnnie)
6.7
Obsesja namiętności
Unlawful Entry
1992 Zack (głos) (gościnnie)
6.8
Pole marzeń
Field of Dreams
1989 Zack (głos) (gościnnie)
7.0 1987 Zack (głos) (gościnnie)
6.9
Kobieta samotna
Lonely Lady, The
1983 Zack (głos) (gościnnie)
9.0 1983 Zack (głos) (gościnnie)
7.1 1982 Zack (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ray Liotta filmy Ray Liotta najlepsze filmy Ray Liotta zdjęcia Ray Liotta galeria Ray Liotta biografia Ray Liotta nominacje Ray Liotta nagrody i wyróżnienia Ray Liotta filmografia Ray Liotta aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.