Quentin Tarantino
Data urodzenia: 1963-03-27
Miejsce urodzenia: Knoxville, Tennesee, USA

Biografia:
Gdy w 1992 r. na ekrany wszedł film "Wściekłe psy", wyreżyserowany przez nikomu nieznanego debiutanta Quentina Tarantino, krytycy chórem krzyknęli, że oto mamy do czynienia z narodzinami prawdziwego talentu. jednak, kiedy dwa lata później powstał obraz pt. "Pulp Fiction" zachwyt przeszedł wszelkie granice. Film zdobył Złotą Palmę w Cannes, Oscara za scenariusz i został okrzyknięty, podobnie jak jego twórca, kultowym. Tygodnik "Variety" twierdził, że Tarantino jest pierwszym z nowej generacji reżyserów - artystów, którzy swojego fachu będą uczyli się nie w szkołach, ale oglądając film na video. Powoływali się na fakt, iż Quentin, będąc maniakiem kina, 5 lat przepracował w wypożyczalni kaset, gdzie miał łatwy dostęp do filmów i mógł je oglądać też w godzinach pracy. Codziennie pochłaniał po kilka obrazów, od niskobudżetowych produkcji rodem z Hong Kongu po dzieła francuskiej "nowej fali". Była to jego szkoła filmowa. Realizacją "Wściekłych psów" udało mu się zainteresować Harvey Keitela, który nie dość, że zwiększył budżet filmu z 35.000 $ do 1,5 miliona, to jeszcze przekonał do zagrania w nim takich aktorów jak Tim Roth, czy Michael Madsen. Obecnie Quentin Tarantino jest prawdopodobnie jednym z najchętniej oglądanych i najczęściej dyskutowanych reżyserów naszych czasów. Przez wielu krytyków przedstawiany jest jako wzorowy przykład twórcy postmodernistycznego.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
8.4
Django (2012)
Django Unchained
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (2000)
CSI: Crime Scene Investigation
7.6
8.0
Wściekłe psy (1992)
Reservoir Dogs

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Richard Gecko
7.4 2005 (gościnnie) (on sam)
7.5
Kaczor Dodgers
Duck Dodgers
2003 Mistrz Moloch (głos) (gościnnie)
7.4 2001 (on sam)
7.6 2001 McKenas Cole (gościnnie)
7.5 1997 Richard Gecko
6.7
Mokra robota
Curdled
1996 Richard Gecko
7.4
Od zmierzchu do świtu
From Dusk Till Dawn
1996 Richard Gecko
7.0 1996 (gościnnie) (on sam)
7.6
Cztery pokoje
Four Rooms
1995 Richard Gecko
7.1 1995 Richard Gecko
6.3
Włącz się do gry
Destiny Turns on the Radio
1995 Richard Gecko
8.2 1995 (on sam)
8.6 1994 Richard Gecko
7.0
Dwoje, czyli troje
Sleep with Me
1994 Sid
6.7
Pokochać kogoś
Somebody to Love
1994 Bartender
7.6
Złotka
Golden Girls, The
1985 Elvis(1988,1990) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Quentin Tarantino filmy Quentin Tarantino najlepsze filmy Quentin Tarantino zdjęcia Quentin Tarantino galeria Quentin Tarantino biografia Quentin Tarantino nominacje Quentin Tarantino nagrody i wyróżnienia Quentin Tarantino filmografia Quentin Tarantino aktor Quentin Tarantino reżyser Quentin Tarantino scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.