Pola Raksa
Data urodzenia: 1941-04-14
Miejsce urodzenia: Lida, Polska (obecnie Białoruś)
Stan cywilny: mąż Andrzej Kostenko (1964 - 1970, rozwód), syn Marcin (ur. 1967)

Biografia:
Pola Raksa urodziła się 14 kwietnia 1941 r. w Lidzie. Z początku studiowała polonistykę na Uniwersytecie Wrocławskim. Następnie w 1964 r. ukończyła Wydział Aktorski w PWSTiF w Łodzi. W latach 1964-1968 była aktorką Teatru Powszechnego w Łodzi a od 1968 r. Teatru Współczesnego w Warszawie. Aktorka swoją popularność zawdzięcza rolom w takich filmach jak : "Czterej pancerni i pies" czy "Popioły". W 1974 r. została odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi. Obecnie porzuciła aktorstwo i zajmuje się modą.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 1986 Dziennikarka Barbara Kubicka
5.7
Stracone złudzenia
Elveszett illúziók
1983 Sąsiadka
6.2 1970 Kama, w Ameryce Południowej Zofia Zabłocka, była żona Zawady
7.2 1965 Zuzanna Gawlik
7.0 1964 Hedwiga - Marysia Kalinowska, wychowanica Johannesa Szulca
7.4 1963 Grażyna
7.3 1960 Wanda

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Pola Raksa filmy Pola Raksa najlepsze filmy Pola Raksa zdjęcia Pola Raksa galeria Pola Raksa biografia Pola Raksa nominacje Pola Raksa nagrody i wyróżnienia Pola Raksa filmografia Pola Raksa aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.