Piotr Skarga
Data urodzenia: Jelenia G&
Miejsce urodzenia: dwukrotnie żonaty: 1/ Magdalena Wołłejko (rozwód); 2/ Krystyna (rozwód), dziecko

Biografia:
Jest jednym z nielicznych polskich aktorów, którzy potrafili się przyznać, że nie mogą wyżyć z aktorstwa. Nie wstydził się chwytać innych prac, by zasilić swój domowy budżet. Jeszcze nie stopniała kupka pieniędzy zarobiona w serialu telewizyjnym "W labiryncie" (1988-1990), gdzie wystąpił jako docent Jan Duraj, jeden z pracowników Instytutu Kardiologii, a on już pracował w Norwegii przy budowie domów. Po powrocie był kelnerem w pizzerii. Po latach na szklanym ekranie w 2004 roku zagrał Poldka Kucharskiego -kelnera w pensjonacie w serialu "Pensjonat pod Różą". Urodzony w 1948 roku, już w liceum był kochliwym chłopcem. W 1971 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Pojawił się w kilku odcinkach serialach TV: "Czterdziestolatek" (1975), "Lalka" (1977), "Przyjaciele" (1981). Gdy poznał swoją pierwszą żonę Krystynę, był świeżo upieczonym aktorem, a ona chodziła do liceum. Nie dojrzeli, by tworzyć rodzinę. Potem ona została stewardesą [serialowa żona aktora w serialu "W labiryncie", grana przez Renatę Pękul, też miała na imię Krystyna i też była stewardesą]. Zawód pasjonował ją bardziej niż mąż. A tak w ogóle zniszczyła ich proza życia - brak mieszkania, pieniędzy, ciągłe tułanie się po obcych kątach. Gdy przyszło na świat dziecko, wśród codziennych obowiązków i problemów zniknęły dawne uczucia. Wtedy ona poznała innego mężczyznę, on inną kobietę i tak jakoś bezboleśnie się rozstali. Z drugą żoną, aktorką Magdaleną Wołłejko - córką aktorów Haliny Czengery i Czesława Wołłejki, było trochę inaczej. Znali się krótko, ale kochali miłością namiętną. To ona bardzo dążyła do małżeństwa, bo on był już raczej ostrożny. Jednak gdy po pół roku od zalegalizowania związku wyjechała do Szwecji na urlop, wróciłaz nowym chłopakiem. To rozstanie Piotr Skarga przeżył boleśnie. Chciał za wszelką cenę zatrzymać drugą żonę przy sobie, ale ona, zakochana w innym, już nie chciała z nim zostać. Uratowała go praca w serialu i nie miał czasu roztkliwiać się nad sobą. Wkrótce potem poznał dwadzieścia lat od siebie młodszą Beatę. Ustatkował się, stał się tkliwy i opiekuńczy. Kluby i dyskoteki zamienił na domową kanapę i domowe obowiązki. Piotr Skarga ma wiele zainteresowań. Chętnie uprawia sporty. W tenisie ziemnym zdobywa nawet nagrody.
6.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.0 2008 Jakub Cudny (gościnnie)
6.3 2008 Taras (gościnnie)
6.5 2007 Kania
5.1 2006 Prażinka (gościnnie)
5.7 2004 Piotr Nowik
4.4 2004 Architekt Piotr, uczestnik balu (gościnnie)
8.1 2003 Zenon Kunicki, aresztowany w sprawie morderstw organizowanych przez Karbowiaka
7.0 1996 Przewodniczący gminy (gościnnie)
5.8 1993 Przewodniczący komitetu protestacyjnego (gościnnie)
7.5 1988 Jagódka
6.5 1988 Jan Duraj
8.2 1987
7.1 1986 Konferansjer na imprezie
6.0 1985 Posterunkowy
8.2 1981 Narkoman w ośrodku (w wersji pierwszej)(niewymieniony w czołówce)
7.6 1979
7.5 1977 Maleski, student w kamieny Łęckiego (gościnnie)
8.1 1976 wnuk Naddolnej
7.4 1974 Robotnik na budowie (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Piotr Skarga filmy Piotr Skarga najlepsze filmy Piotr Skarga zdjęcia Piotr Skarga galeria Piotr Skarga biografia Piotr Skarga nominacje Piotr Skarga nagrody i wyróżnienia Piotr Skarga filmografia Piotr Skarga aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.