Pierce Brosnan
Data urodzenia: 1953-05-16
Miejsce urodzenia: Navan, Irlandia
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Cassandra Harris (27.12.1980 - 28.12.1991, jej śmierć), syn Sean (ur. 13.09.1983); 2. Keely Shaye Smith (od 04.08.2001), 2 synów: Dylan Thomas (ur. 13.01.1997) i Paris Beckett (ur. 27.02.2001)

Biografia:
Ten urodzony w Irlandii aktor wniósł niedbały wdzięk do niezapomnianej roli wysublimowanego, często niekompetentnego oszusta, a jednocześnie prywatnego detektywa Remingtona Steele w długim serialu wyprodukowanym dla NBC. Brosnan był często porównywany do Cary'ego Granta i zyskał taką popularność postacią detektywa, że został wybrany przez czytelników magazynu o ogólnonarodowym zasięgu na następcę Rogera Moore'a w serii filmów o Jamesie Bondzie. Jednakże zobowiązania kontraktowe nie pozwoliły mu aż do roku 1994 dostać licencji na zabijanie. Dopiero wtedy został nazwany nowym agentem 007 i okazał się eleganckim, lecz jednowymiarowym Bondem w "GoldenEye". Brosnan, po ucieczce z domu w wieku kilkunastu lat, występował w cyrku jako połykacz ognia. Następnie grał w teatrze, by zadebiutować na ekranie w dobrze przyjętym brytyjskim filmie gangsterskim "Długi Wielki Piątek". W Ameryce pojawił się najpierw na ekranach telewizyjnych w miniserialu "The Manions of America", gdzie zagrał irlandzkiego imigranta, zdobywającego pozycję w dziewiętnastowiecznej Ameryce. Następnie występował w wielu telewizyjnych programach, serialach i filmach. Co prawda "Nomads" i "Mordercza sekta" zrobiły klapę, ale rola agenta rosyjskiego w "Czwartym protokole" zyskała pochlebne recenzje. Sukces nadszedł wraz z "Kosiarzem umysłów", gdzie zagrał naukowca. Popularność zapewniła mu też rola Stu w komedii "Pani Doubtfire". Zaś kreacja angielskiego agenta specjalnego zapewniła dalszy rozwój kariery filmowej.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.5 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0
Jak ona to robi?
I Don't Know How She Does It
2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
0.0 2011 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.0 2010 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Autor widmo
Ghost Writer, The
2010 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.6
Twój na zawsze
Remember Me
2010 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.9
Najlepszy
Greatest, The
2009 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.3
Krawiec z Panamy
Tailor of Panama, The
2001 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.1
Ludzka twarz
Human Face, The
2001 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.2
Afera Thomasa Crowna
Thomas Crown Affair, The
1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.1
Świat to za mało
World Is Not Enough, The
1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.2
Góra Dantego
Dante's Peak
1997 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1997 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.1
Zniknięcie Kevina Johnsona
Disappearance of Kevin Johnson, The
1996 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Miłość ma dwie twarze
Mirror Has Two Faces, The
1996 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.7 1996 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3 1995 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.2
Uwikłany
Entangled
1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.1
Pani Doubtfire
Mrs. Doubtfire
1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4
Kosiarz umysłów
Lawnmower Man, The
1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4
Kolejne Morderstwo
Murder 101
1991 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4
Pan Johnson
Mister Johnson
1990 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.1
Skok
Heist, The
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5
W 80 dni dookoła świata
Around the World in 80 Days
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.1 1988 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.3 1988 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5 1985 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1982 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Detektyw Remington Steele
Remington Steele
1982 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.8 1981 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.2 1980 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1977 (głos) (on sam) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Pierce Brosnan filmy Pierce Brosnan najlepsze filmy Pierce Brosnan zdjęcia Pierce Brosnan galeria Pierce Brosnan biografia Pierce Brosnan nominacje Pierce Brosnan nagrody i wyróżnienia Pierce Brosnan filmografia Pierce Brosnan aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.